De 5 boeken die het leven van Joris Hessels (Radio Gaga) hebben veranderd

Zondag, rustdag. Een ideaal moment om uzelf in de zetel te nestelen met een uitstekend boek. Daarom polsen we iedere zevende dag van de week naar het favoriete leesvoer van een bekend gezicht. Vandaag vertelt acteur en Radio Gaga-presentator Joris Hessels over zijn vijf lievelingsboeken. "Boeken zijn een vluchtoord waar het somtijds heerlijk vertoeven is."

Literatuur inspireert Joris Hessels (37). Niet alleen voor zijn werk in het theater, maar ook en niet het minst voor zichzelf als mens. "Door andere mensen te lezen, door gedachten mee te volgen, herkenning te voelen, leer ik veel over die vreemde maar zo interessante diersoort, genaamd mens. Lezen doet groeien, althans mij toch. Het scherpt mijn mensbeeld en verbeelding. Een hoog goed als acteur maar even goed als levend wezen. Een antwoord op de waan van de dag. Een vluchtoord waar het soms heerlijk vertoeven is." Ook al toeft hij graag in de realiteit.

Van jongs af aan leest Hessels graag en veel. Hij heeft zichzelf ooit de opdracht gegeven om alle boeken uit de jeugdafdeling van de bibliotheek te lezen. "Dat is mij toen niet gelukt, maar ik kwam wel elke week met een verse lading boeken thuis." Met boeken is het hetzelfde als met muziek: "Ik laat mij graag verrassen en heb geen voorkeur voor bepaalde genres. Het boek op mijn nachtkast bepaalt mijn gemoed en omgekeerd." Daarbovenop kan hij het ook niet verdragen om een boek, eenmaal begonnen, niet uit te lezen. "Ook al is het niet helemaal mijn meug, ik zou maar eens een fantastische zin missen."

Het valt Hessels op dat zijn vijf gekozen boeken allemaal opgetekend zijn door mannelijke schrijvers. "Daarom dus: Inge Schilperoord, Lize Spit en Connie Palmen: jullie hebben mij het voorbije jaar meer dan ontroerd."

1. Vallende ouders – A.F.Th. van der Heijden

“Vallende ouders” is het eerste boek dat Hessels van Van der Heijden heeft gelezen. Het was van moeten. “Een gepassioneerd leraar Nederlands gaf ons in het middelbaar de opdracht om het boek te lezen.” Ook al geeft de aanblik van zo’n omvangrijk boek een tiener niet echt veel moed om eraan te beginnen, het was voor Hessels een eyeopener. Een schot in de roos.

“Hoe heel uitvoerig en breedsprakig, met veel ambitie hij de jonge jaren van Albert Egberts omschrijft. Hoe hij mij als jonge lezer meenam naar de donkere krochten van de zielsroerselen des mens, de wereld van de zoekende jonge mens. Hoe hij zijn theorie van “leven in de breedte” beschrijft in zijn “brede” stijl. De decadentie, de worsteling, de gulzigheid van een jong leven op een sublieme manier beschreven.” Hij had zich toen voorgenomen om alles uit de “Tandeloze tijd”-cyclus te lezen. Ook dit is nog niet gelukt, maar hij geeft zichzelf nog wat tijd.

2. Mevrouw Verona daalt de heuvel af – Dimitri Verhulst

"Ik ben al van bij het prille begin van zijn debuut "De kamer hiernaast" een grote fan van Verhulst. Hij heeft het talent voor bonkige zinnen: zinnen die zo lang zijn dat ze in het midden opnieuw moeten worden gelezen. Zinnen en romans die bij voorkeur luidop moeten worden uitgesproken. Althans dat doe ik het liefste."

"De helaasheid – een woord dat tot dan toe niet bestond en dat vertalers al heel wat hoofdbrekens heeft gekost – der dingen" is volgens Hessels nog steeds zijn onovertroffen meesterwerk. "Maar daarna kwam hij met dit boek: een kleinood van een prachtparabel. Zo schoon en uitgepuurd. Verhulst bezit de gave om zijn taal en zijn personages in zo’n melancholische saus te doppen dat ze je doen lachen en bleiten tegelijk. Een ode aan de literatuur en het past perfect in elke boekenkast."

3. Portret van een jongeman – J.M. Coetzee

Dit boek van J.M. Coetzee heeft Hessels omvergeblazen door de eerlijkheid waarmee de auteur zichzelf te kijk zet als jongeman. Hij wil een groot dichter worden met een wild liefdesleven. Maar in het streven ernaar stuit hij telkens op twee vragen: wat kan ik eigenlijk? En wat wil ik?

"De vele vragen in het boek zonder echte antwoorden deden mij als twintiger luidop zeggen: Ja! Ja! Ik herken het! De zoektocht naar jezelf en jezelf een groot kunstenaar wanen. Pijnlijk en schoon, zoals het leven. Hoewel ik zelf hou van breedsprakigheid en een teveel aan woorden staat er in een Coetzee doorgaans nooit een woord te veel. Een grote meneer!"

4. Ten zuiden van de grens – Haruki Murakami

"Als ik wil verdwijnen in een wereld, in een verhaal en rustig wil worden, laat het dan een Murakami zijn. En vooral dit boek." "Ten zuiden van de grens" is een liefdesverhaal vol van gemiste kansen, melancholie en onuitgesproken verlangens. Hajime komt jaren later zijn jeugdliefde Shimamoto weer tegen. Hij is een succesvolle eigenaar van een nachtclub, echtgenoot en vader en zij is een groot mysterie. Na hun ontmoeting zet Hajime weer alles op alles om zijn jeugdliefde te veroveren.

"Murakami is een beetje zoals de Efteling: je gaat best niet te veel of je verliest de magie. Hij is de enige schrijver die mij even mijn rusteloosheid doet vergeten."

5. Things the grandchildren should know – Mark Oliver Everett

"Things the grandchildren should know" is een boek dat Hessels het vaakst cadeau geeft omdat het simpelweg ontroert. "Omdat de schrijver en tevens zanger en bezieler van Eels zichzelf toont in al zijn schaamteloze eerlijkheid en kwetsbaarheid en geestigheid. Het is een boek dat je troost geeft en je minder alleen doet voelen. Een mens voelt zich soms gesterkt door andermans miserie."

Een absolute meerwaarde is de gratis soundtrack op de achtergrond. "Het oeuvre van Eels is onnavolgbaar schoon. Muziek en literatuur samen is als een balsem voor de ziel."

Meest gelezen