Duitse leger laat alle kazernes doorzoeken naar nazisymbolen

In Duitsland laat het ministerie van Defensie alle kazernes van de Bundeswehr doorzoeken. Aanleiding is de vondst van enkele symbolen van het vroegere naziregime in twee kazernes. Er is ook een officier met extreemrechtse sympathieën gearresteerd die plannen zou hebben om linkse politici te vermoorden.

Het Duitse leger, de Bundewehr, zit erg verveeld met het schandaal dat twee weken geleden is uitgebroken. Toen is op de Duits-Franse legerbasis in Illkirch, in de buurt van Straatsburg, een Duitse officier aangehouden.

Intussen zijn in de kazernes van Illkirch en in die van Donaueschingen in het zuidwesten van Duitsland relieken van de Wehrmacht, het Duitse leger tijdens de Tweede Wereldoorlog, ontdekt.

De Bundeswehr verbiedt dat soort objecten in kazernes en zit erg verveeld met de zaak. Minister van Defensie Ursula von der Leyen (boven) vindt de zaak ernstig genoeg om een bezoek aan de Verenigde Staten af te zeggen en heeft nu bevolen om alle Duitse kazernes te laten doorzoeken. Alle symbolen die verwijzen naar het naziregime moeten verwijderd worden.

Von der Leyen vermoedt dat er nog meer rechtsextremisten in het leger actief zijn en heeft zich verontschuldigd dat ze niet sneller op die zaak is ingegaan. Wel benadrukt ze dat het gaat om een kleine groep "nestbevuilers", terwijl het grootste deel van het Duitse leger niets te maken heeft met de zaak.