Emmanuel Macron wordt de nieuwe president van Frankrijk

Centrumkandidaat Emmanuel Macron van de beweging En Marche! is verkozen tot de nieuwe president van de Franse Republiek. Hij verslaat zo Marine Le Pen van het extreemrechtse Front National.

Volgens de eerste resultaten van het Franse ministerie van Binnenlandse Zaken haalt Macron (39) het ruim met 61,7 procent, Le Pen strandt op iets meer 38 procent. Aan het Louvre in Parijs zijn de aanhangers van Macron aan het vieren geslagen. Op deze 7 mei 2017 heeft Frankrijk voor zijn jongste president ooit gekozen.

De Franse openbare omroep meldt dat Emmanuel Macron intussen al een "kort en warm" telefonisch gesprek heeft gehad met zijn tegenkandidaat Marine Le Pen. Zij verliest dan wel de presidentsverkiezingen, maar het Front National heeft wel nog nooit zo'n hoge score gehaald.

In een eerste reactie zegt de volgende president Macron dat "Frankrijk aan een nieuw hoofdstuk in zijn lange geschiedenis" is begonnen. Hij richtte zich "tot alle Fransen" en zei dat hij de "angsten en twijfels van de Fransen" gehoord heeft. Marine Le Pen heeft haar tegenkandidaat gefeliciteerd en kondigt een diepgaande transformatie van het Front National aan.