Europa haalt opgelucht adem bij overwinning Macron

Uit heel Europa stromen opgeluchte reacties toe op de overwinning van Emmanuel Macron bij de Franse presidentsverkiezingen. Ook verschillende Franse politici reageren opgetogen. Een overzicht.
Emilio Morenatti

Felicitaties, gelukwensen, maar vooral zuchten van verlichting: dat sturen tal van Europese leiders richting Emmanuel Macron na zijn verkiezing tot de nieuwe Franse president. "Bravo Emmanuel Macron", schrijft premier Charles Michel (MR) op Twitter. "Laat ons samenwerken om Europa een nieuw elan te geven."

Ook koning Filip is blij met de overwinning van Macron. Dat moet blijken uit een tweet op het officiële profiel van het Paleis. "Een meerderheid van de Fransen heeft gekozen voor een Frankrijk binnen Europa. Proficiat Emmanuel Macron."

Het hoeft niet te verbazen dat Guy Verhofstadt eveneens blij is met de winst van Macron. Als fractieleider van de Europese liberalen in het Europees Parlement en als overtuigd Europeaan looft hij hem om zijn toewijding voor Europa. "Iedereen verwacht nu dat Frankrijk het initiatief neemt voor een New Deal voor Europa."

Ook de Duitse bondskanselier Angela Merkel is in haar nopjes. Dat laat haar woordvoerder Steffen Seibert via Twitter weten. "Uw overwinning is een overwinning voor een sterk en verenigd Europa en voor de Frans-Duitse vriendschap."

Voorzitter Jean-Claude Juncker van de Europese Commissie is blij dat de Fransen een Europese toekomst hebben gekozen. "We moeten samen voor een sterker en rechtvaardiger Europa gaan", schrijft hij op Twitter.

De Britse premier Theresa May feliciteert Macron eveneens en kijkt al meteen naar de toekomst. "Frankrijk is een van onze trouwste bondgenoten," laat haar woordvoerder weten. "We kijken er naar uit met de nieuwe president samen te werken op vele gemeenschappelijke domeinen."

Ook verschillende Franse politici zijn blij met de overwinning van Macron. Aftredend president François Hollande heeft hem al gebeld. "Ik heb hem al mijn wensen overgemaakt opdat ons land mag slagen", schrijft hij op Twitter. "De Fransen hebben zich rond de waarden van de republiek willen scharen", citeert de RTBF hem nog.

Oud-premier Manuel Valls (PS) hint op zijn beurt op de parlementsverkiezingen die volgende maand plaatsvinden. Hij vindt dat de Franse politiek een "brede en coherente presidentiële meerderheid" in het Franse parlement moet vormen. "De progressieven moeten zich verenigen."

Aftredend premier Bernard Cazeneuve (PS) vindt dat de verkiezingsuitslag getuigt van "de heldere geest van de kiezers". Zij hebben "het funeste programma van extreemrechts verworpen".

Geert Wilders steekt Marine Le Pen een hart onder de riem. "Hoe dan ook goed gedaan, Marine", schrijft de Nederlandse populistische politicus op Twitter. "Miljoenen patriotten hebben voor je gestemd. De volgende keer zal je winnen - en ik ook!"

De aftredende Nederlandse premier Mark Rutte spreekt dan weer voluit zijn steun voor Macron uit. "Met Macron heeft het Franse volk een duidelijke progressieve en pro-Europese keuze gemaakt", schrijft hij op Facebook. "Een keuze voor samenwerking binnen Europa op gebieden waar dat nodig is, in plaats van een naar binnen gerichte blik."

Ook de Spaanse premier Mariano Rajoy feliciteert Macron. "Laten we als Frankrijk en Spanje samenwerken voor een stabiel, welvarend en meer geïntegreerd Europa", schrijft hij op Twitter.

Aan de andere kant van de Atlantische Oceaan is Donald Trump eveneens in zijn Twitterpen gekropen. "Felicitaties voor Emmanuel Macron bij zijn grote overwinning vandaag als de volgende president van Frankrijk", schrijft de Amerikaanse president. "Ik kijk ernaar uit met hem samen te werken."

De voormalige Amerikaanse presidentskandidaat Hillary Clinton noemt de overwinning van Macron "een overwinning voor Frankrijk, de Europese Unie en de wereld". "Dit is een nederlaag voor zij die tussenbeide komen in een democratie (maar de media zeggen dat ik daarover niet mag praten", besluit ze in een enigszins cryptische verwijzing naar (buitenlandse) mogendheden die verkiezingen proberen te beïnvloeden.

Ook premier Justin Trudeau van Canada roert zich. Hij zegt dat hij "vol ongeduld" is om de komende jaren "nauw met Macron samen te werken" en dit om "een progressieve agenda uit te voeren ten gunste van de internationale veiligheid". Hij wil ook samenwerken op vlak van wetenschap en technologie en "goeie banen creëren voor de middenklasse aan de beide zijden van de Atlantische Oceaan".