Femen voert actie in thuisbasis van Marine Le Pen

Demonstrantes van vrouwenbeweging FEMEN hebben vanochtend vroeg actie gevoerd tegen de Franse presidentskandidate Marine Le Pen. Met ontbloot bovenlijf kropen een aantal activistes op een stelling die naast de kerk van Hénin-Beaumont staat, de thuisbasis van de extreemrechtse presidentskandidate.
AFP or licensors

Met veel oog voor mediatiek vertoon kropen een aantal FEMEN-activistes vanochtend op de steigers die rond de parochiekerk stonden. Zoals gewoonlijk waren de vrouwen in ontbloot bovenlijf te zien.

Eens ze bovenop de stelling stonden, ontrolden ze een groot, rood spandoek, met daarop de tekst: 'Marine au pouvoir, Marianne au désespoir', oftewel 'Marine aan de macht, Marianne aan de wanhoop'. Marianne is het symbool van de Franse Revolutie dat FEMEN ook al eerder gebruikt heeft.

AFP or licensors

Marianne is het symbool van de vrijheid. Als de extreemrechtse Le Pen (de eerste vrouwelijke) president van Frankrijk zou worden, vrezen de FEMEN-activistes dat de vrijheid in Frankrijk in het gedrang zou komen.

De ordediensten hadden veel moeite om de volhardende FEMEN-activistes weg te krijgen. Maar uiteindelijk werden de activistes toch afgevoerd.