Fransen trekken naar de stembureaus om hun president te kiezen

In Frankrijk zijn om 8 uur vanochtend de stembureaus opengegaan voor de tweede en alles beslissende ronde van de presidentsverkiezingen. De strijd gaat tussen de partijloze centrumkandidaat Emmanuel Macron en de extreemrechtse Marine Le Pen van het Front National. Vanavond, na 20 uur, zullen we te weten komen wie van de twee de nieuwe president van Frankrijk wordt.
Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.

Zo’n 45 miljoen kiezers trekken vandaag in Frankrijk naar de stembus. Ruim een miljoen van hun landgenoten hebben eerder al in het buitenland of in overzeese gebieden gestemd. Volgens cijfers van de Franstalige Belgische openbare omroep RTBF staat Macron aan kop in de overzeese gebieden. In de grote Amerikaanse en Canadese steden zou zelfs meer dan 90 procent van de stemmen naar Macron gaan.

De twee presidentskandidaten hebben in de loop van de ochtend zelf al hun stem uitgebracht. Ze deden dat elk in hun woonplaats: Macron in de badplaats Le Touquet, Le Pen in Henin-Beaumont, in het noorden van Frankrijk. 

Tegen de middag had zo'n 28 procent van de kiesgerechtigden hun stem uitgebracht. Dat is bijna even veel als bij de eerste ronde, twee weken geleden. 5 jaar geleden hadden tegen 's middags iets meer Fransen gestemd: ruim 30 procent.

AFP or licensors

Voorsprong

In de peilingen heeft de jonge Macron (39) een significante voorsprong op de nationalistische Le Pen. Macron staat op zo’n 60 procent, Le Pen zou uitkomen op zo’n 40 procent.

Maar met peilingen weet je maar nooit: het zijn de stembiljetten die vandaag in het stemhokje worden ingekleurd die zullen bepalen wie de socialist François Hollande zal opvolgen als president van Frankrijk.

Om 20 uur, als de laatste stembureaus dichtgaan, zullen we een eerste indicatie krijgen van de verkiezingsuitslag, want dan komt er een eerste betrouwbare prognose.

Wie zijn de twee kandidaten?

Marine Le Pen kan de eerste vrouwelijke president van Frankrijk worden. Frankrijk uit de EU, strikte grenzen en dito migratiebeleid en een "terugkeer naar de orde". Daar stuurt Le Pen op aan, “in de naam van het volk”.
Lees hier het volledige portret van Marine Le Pen...

Emmanuel Macron was drie jaar geleden nog een nobele onbekende, nu zit hij in de laatste rechte lijn om president van Frankrijk te worden. Hij trekt naar de kiezer met zijn eigen onafhankelijke beweging "En Marche" en presenteert als zelfverklaarde centrumkandidaat "het beste van links en het beste van rechts". Hét verschil maakt hij vooral met zijn pro-Europese koers.
Lees hier het volledige protret van Emmanuel Macron...