Meest recent

  HERBELEEF: De tweede ronde van de Franse presidentsverkiezingen

  Hoe verliep de tweede ronde van de Franse presidentsverkiezingen deze ochtend en in de loop van de dag? Lees het hieronder na:

  19.41 uur: Ook RTBF boycot verkiezingsavond Front National

  In navolging van onder meer Le Monde en Libération heeft nu ook de RTBF besloten geen verslag meer uit te brengen vanuit het hoofdkwartier van Front National in het Bois de Vincennes nabij Parijs. Ze doen dat omdat de partij van Marine Le Pen verschillende andere media van de verkiezingsavond heeft geweerd, officieel omdat de locatie te klein is.

  19.27: Le Pen weert verschillende media van verkiezingsbijeenkomst

  Verschillende Franse media zijn niet welkom in het Bois de Vincennes nabij Parijs waar Marine Le Pen straks haar aanhangers zal toespreken. Het gaat om media als Buzzfeed, Politico en Les Jours. Officieel heet het dat de locatie te klein is om iedereen een plek te geven. Uit solidariteit hebben andere media als Le Monde en Libération besloten de bijeenkomst te boycotten.

  19 uur: De stembussen gaan dicht, behalve in de grote steden

  Rond deze tijd gaan overal in Frankrijk de stembussen dicht. Enkel in grote steden als Parijs, Lyon, Montpellier en Nantes blijven ze tot 20 uur open. Op dat moment maken de Franse media ook de eerste officiële exitpolls bekend.

  18.27 uur: Onthouding zou tussen 25 en 27 procent liggen

  Tussen de 25 en 27 procent van de kiesgerechtigde Fransen heeft vandaag geen stem uitgebracht. Dat blijkt uit verschillende peilingen. Ipsos-Sopra Steria en Elabe hebben het over 26 procent, Harris Interactive stelt dat het om 27 procent gaat en Ifop Fiducial houdt het bij 25 procent. Dat is meer dan in de eerste ronde toen 22 procent van de Fransen thuisbleef en het hoogste percentage voor een tweede ronde sinds 1969.

  17.46 uur: "Macron haalt 62,5 procent", zegt bron Binnenlandse Zaken aan RTBF

  Macron zou 62,5 procent van de stemmen halen, zo zegt een bron binnen het Franse ministerie van Binnenlandse Zaken aan de RTBF. Op de eerste officiële exitpolls is het wachten tot 20 uur.

  16.56 uur: Opkomstpercentage bedraagt 65,30 procent om 17 uur

  Rond 17 uur had 65,30 procent van de Fransen haar of zijn stem uitgebracht in de tweede ronde van de presidentsverkiezingen. Dat meldt het Franse ministerie van Binnenlandse Zaken.

  Het opkomstcijfer is fors minder dan op hetzelfde tijdstip bij voorgaande presidentsverkiezingen. Zo bedroeg het opkomstpercentage in 2012 rond die tijd 71,96 procent en in 2007 75,11 procent. In 2002 ging het om 67,62 procent.

  16.08: "Macron haalt meer dan 60 procent van de stemmen"

  Volgens de RTBF haalt Emmanuel Macron meer dan 60 procent van de stemmen. Dat zegt de Franstalige openbare omroep op basis van "meerdere betrouwbare studies en schattingen". De presidentskandidaat zou een eindresultaat tussen de 62 en de 64 procent halen.

  16.04 uur: Macron wint in Franse overzeese gebieden en bij Fransen in het buitenland

  Volgens de RTBF ligt Emmanuel Macron fors aan de leiding in de Franse overzeese gebieden. Ook in de grote steden in de VS en Canada doet hij het goed. Volgens de Franstalige openbare omroep zou hij daar meer dan 90 procent van de stemmen halen.

  14.50 uur: binnenplein Louvre opnieuw vrijgegeven

  De Esplanade du Louvre, het binnenplein van het bekende museum in Parijs, werd een tijdje afgesloten. Eerst was onduidelijk wat er precies aan de hand was, maar daarna liet de politie weten dat er uit voorzorg ontruimd werd, om het plein te controleren. Dat gebeurde nadat er een verdachte tas was gevonden. Toen de kust veilig bleek, werd het plein weer vrijgegeven. Vanavond zal Macron daar een toespraak geven voor zijn aanhangers als een eerste reactie op de uitslag van de presidentsverkiezingen.

  14.41 uur: kloosterzusters samen op pad

  De zusters van de benedictijnse abdij Sainte-Cécile in Solesmes zijn richting stemlokaal getrokken.

  14.30 uur: stemmen vanuit de ruimte

  De Franse astronaut Thomas Pesquet, die momenteel in de ruimte verblijft, heeft zijn landgenoten er nogmaals aan herinnerd om te stemmen vandaag. "N'oubliez pas d'aller voter", klinkt het op Twitter. Pesquet heeft zelf al gestemd... via een volmacht. Want er bestaat "geen enkel goed excuus".

  14.26 uur: 50.000 agenten paraat

  Om de Franse verkiezingen in goede en vooral veilige banen te leiden, staan ruim 50.000 politieagenten paraat.

  14.02 uur: Jean-Luc Mélenchon stemt

  Ook de radicaal-linkse Jean-Luc Mélenchon, vierde in de eerste ronde van de verkiezingen, heeft zijn stem uitgebracht.

  14.00 uur: technische problemen

  In een aantal Franse stembureaus zijn er technische problemen geweest. Kiezers in Issy-les-Moulineaux konden hun stem niet uitbrengen. In Limas (Rhône) en in Couteron (Aix-en-Provence) stonden er dan weer op de stembiljetten verkeerde data.

  13.26 uur: binnenplein ontruimd

  Nabij het Louvre in Parijs is het plein ontruimd waar de presidentskandidaat Emmanuel Macron vanavond zijn aanhangers wou toespreken. Er zou een alarm zijn, maar meer is er nog niet bekend.

  13.13 uur: ruim 82.000 kiezers in ons land

  In ons land kunnen mensen met de Franse nationaliteit stemmen. Dat kan in twaalf verschillende stembureaus. Het grootste stembureau bevindt zich aan de Heizel in Brussel. Ruim 82.450 mensen registreerden zich voor deze verkiezingen. De Fransen zijn de grootste groep buitenlanders in België.

  VIDEO Geen enkele Le Pen-kiezer gevonden:

  13.04 uur: de regen speelt een rol bij de opkomst

  VRT-journalist Steven Decraene is in Parijs en sprak er met voorbijgangers: "Gezien het zeer regenachtige weer zijn de mensen niet meteen geneigd om onmiddellijk te gaan stemmen. Heel veel mensen zeggen "We stemmen straks nog, want het is belangrijk."" Decraene verwacht dat de opkomst min of meer stabiel zal blijven. Stemmen in Frankrijk is trouwens niet verplicht.

  12.54 uur: Manuel Valls stemt

  Voormalig Frans premier Manuel Valls heeft gestemd. Hij maakte er in maart geen geheim van dat hij volop Macron steunt. "Ik ga geen enkel risico nemen voor de republiek", zei hij toen.

  12.42 uur: "Ik hoop dat Macron zal winnen"

  In het Eén-programma "De zevende dag" was minister van Staat, Miet Smet, duidelijk: ze zou op Emmanuel Macron stemmen. Nochtans is Smet een feministe in hart en nieren.

  "Ik hoop dat Macron zal winnen en dat hij erin slaagt een nieuw gevoel aan de Fransen te geven. In Frankrijk missen ze dat "hun rol in de wereld" aan het verkleinen is. Ook bij de Engelsen is dat zo en kwam er de brexit. Ik steun zeker Le Pen niet. Mijn partij -de EVP- was Fillon genegen. Ik heb niets tegen vrome katholieken, maar het was iets te veel."

  12.13 uur: Fransen stemmen bij ons op de Heizel

  Ook in ons land kunnen de Fransen stemmen, het grootste kiesbureau is op de Heizel in Brussel. Macron was daar duidelijk favoriet, al stemmen sommigen in de eerste plaats tégen Le Pen.

  12.05 uur: Opkomst ligt even hoog

  De voorlopige opkomstcijfers zijn net binnen: 28,23 procent van de stemmen zijn uitgebracht, een fractie lager dan tijdens de eerste ronde twee weken geleden. "Het algemene beeld in Frankrijk is dat de opkomst even hoog is", zegt VRT-journaliste Sofie Vander Donckt die in Parijs is.

  "Ik hoor hier dat de mensen massaal voor Macron stemmen, niet zozeer omdat hij hun favoriete kandidaat is maar omdat ze tegen extreemrechts zijn. Een keuze tussen de pest en de cholera, dat horen we hier voortdurend."

  11.27 uur: Marine Le Pen stemt in Hénin-Beaumont

  Ook presidentskandidate Marine Le Pen (FN) heeft gestemd. Ze deed dat in haar thuisbasis Hénin-Beaumont (Pas-de-Calais, Noord-Frankrijk). Le Pen werd vergezeld door Steeve Briois, de burgemeester van Hénin-Beaumont en interimvoorzitter van het Front National. Enkele fans juichten haar toe vanachter nadarhekken, want de veiligheidsvoorschriften zijn heel strikt.

  11.07 uur: Emmanuel Macron heeft gekozen

  De Franse presidentskandidaat Emmanuel Macron heeft gekozen en zijn stembiljet gepost. Hij deed dat onder massale persbelangstelling in een kieslokaal in Le Touquet (Pas-de-Calais). Op de achtergrond ziet u Macrons steun en toeverlaat sinds 20 jaar, Brigitte Trogneux. Het echtpaar stapte thuis nog maar buiten of werd al overvallen door tal van cameraploegen. Macron nam uitgebreid de tijd om iedereen te begroeten.

  11 uur: Voor wie stemt aftredend president Hollande? (VIDEO)

  10.23 uur: Femen voert actie in thuisbasis van Marine Le Pen

  Demonstrantes van vrouwenbeweging FEMEN hebben vanmorgen vroeg actiegevoerd tegen de Franse presidentskandidate Marine Le Pen. Met ontbloot bovenlijf kropen een aantal activistes op een stelling die naast de kerk van Hénin-Beaumont staat, de thuisbasis van de extreemrechtse presidentskandidate.

  8.00 uur: stembureaus openen de deuren

  In Frankrijk zijn om 8 uur vanochtend de stembureaus opengegaan voor de tweede en alles beslissende ronde van de presidentsverkiezingen. De strijd gaat tussen de partijloze centrumkandidaat Emmanuel Macron en de extreemrechtse Marine Le Pen van het Front National. Vanavond, na 20 uur, zullen we te weten komen wie van de twee de nieuwe president van Frankrijk wordt.