HERLEES LIVEBLOG: 75,9 procent van de Fransen ging stemmen, 9,4 procent stemde ongeldig

Vandaag heeft in Frankrijk de tweede ronde van de presidentsverkiezingen plaatsgevonden. Daarbij heeft Emmanuel Macron van En Marche! Marine Le Pen van Front National verslagen. Herlees hieronder de belangrijkste ontwikkelingen.
AFP or licensors

23.10 uur: "Nederlaag voor zij die tussenbeide komen in een democratie" (Clinton)

De voormalige Amerikaanse presidentskandidaat Hillary Clinton noemt de overwinning van Macron "een overwinning voor Frankrijk, de Europese Unie en de wereld". "Dit is een nederlaag voor zij die tussenbeide komen in een democratie (maar de media zeggen dat ik daarover niet mag praten", besluit ze in een enigszins cryptische verwijzing naar (buitenlandse) mogendheden die verkiezingen proberen te beïnvloeden.

22.43 uur: "Vanavond winnen jullie, vanavond wint Frankrijk" (Macron)

Op het plein voor het Louvre in Parijs heeft Macron zijn achterban toegesproken. "Vanavond winnen jullie, vanavond wint Frankrijk", zei hij. Hij richtte zich ook tot de kiezers van Le Pen. "Joel hen niet uit. Zij hebben uitging gegeven aan hun woede en wanhoop. Ik respecteer hen, maar de komende 5 jaar zal ik alles doen opdat ze nooit nog een reden hebben om voor extremen te stemmen."

"Vanavond zijn er enkel Fransen, het volk van Frankrijk verenigd", ging hij voort. "Vanavond kijken Europa en de hele wereld toe. Zij verwachten dat wij de geest van de verlichting verdedigen."

22.34 uur: Macron maakt zijn intrede op tonen van Europese hymne

Emmanuel Macron heeft zijn intrede op het plein voor het Louvre gemaakt om zijn achterban toe te spreken. Hij doet dat niet op de tonen van de Marseillaise, maar wel op die van de Europese hymne "Ode aan de vreugde".

22.17 uur: Brigite Macron is de 9e (officiële) première dame van de Vijfde Republiek

22.15 uur: Macron heeft "erg warm telefoongesprek" met Merkel

De kersverse Franse president Macron heeft met de Duitse bondskanselier Angela Merkel getelefoneerd. Dat gesprek was "erg warm", zo meldt zijn entourage aan het Franse persagentschap AFP. Reuters weet dan weer dat Macron haar heeft gezegd dat hij snel naar Berlijn zal reizen.

22.09 uur: Macron is de jongste president die Frankrijk ooit heeft gekend

21.59 uur: 75,9 procent van de Fransen ging stemmen, 9,4 procent stemde ongeldig

75,9 procent van de kiesgerechtigde Fransen heeft vandaag haar of zijn stem uitgebracht. Dat meldt het Franse ministerie van Binnenlandse Zaken op Twitter. Van alle uitgebrachte stemmen was 9,4 procent blanco of ongeldig.

21.26 uur: Donald Trump feliciteert zijn nieuwe Franse collega

Via Twitter heeft ook Donald Trump op de winst van Macron gereageerd. "Ik feliciteer Emmanuel Macron met zijn grote overwinning vandaag als de volgende president van Frankrijk", schrijft hij. "Ik kijk er erg naar uit met hem samen te werken."

21.11 uur: "Ik zal Frankrijk en Europa verdedigen" (Macron)

Macron heeft de Fransen voor het eerst als nieuwe president toegesproken in een toespraak op tv. "Ik erken de colère die velen van jullie hebben geuit", zei hij. "Ik zal Frankrijk en Europa verdedigen. Vanavond begint een nieuw hoofdstuk. Door werk, cultuur en onderwijs zullen we een betere toekomst smeden."

20.52: "Volgende keer zul je winnen en ik ook" (Wilder aan Le Pen)

Geert Wilders vindt dat Marine Le Pen het "toch goed heeft gedaan". Dat schrijft de populistische Nederlandse politicus op Twitter. "Miljoenen patriotten hebben voor je gestemd. De volgende keer zul je winnen - en ik ook!". In maart heeft Wilders zelf aan de parlementsverkiezingen in Nederland deelgenomen. Daarbij wist hij niet de grote doorbraak te forceren waarop hij had gehoopt.

20.48 uur: "Blij dat de Fransen een Europese toekomst hebben gekozen" (Juncker)

Voorzitter Jean-Claude Juncker van de Europese Commissie is blij dat de Fransen een Europese toekomst hebben gekozen. Dat schrijft hij op Twitter. "We moeten samen voor een sterker en rechtvaardiger Europa gaan."

20.46 uur: "We kijken er naar uit met de nieuwe president samen te werken" (woordvoerder May)

De Britse premier Theresa May brengt Macron haar "warmste felicitaties" over naar aanleiding van zijn verkiezingsoverwinning. Dat zegt haar woordvoerder in een mededeling. "Frankrijk is een van onze trouwste bondgenoten en we kijken er naar uit met de nieuwe president samen te werken op vele gemeenschappelijke domeinen."

20.41 uur: "Uw overwinning is overwinning voor sterk en verenigd Europa" (woordvoerder Merkel)

De Duitse bondskanselier Angela Merkem haalt opgelucht adem bij de verkiezingsoverwinning van Macron. Dat laat haar woordvoerder Steffen Seibert via Twitter weten. "Uw overwinning is een overwinning voor een sterk en verenigd Europa en voor de Frans-Duitse vriendschap."

20.38 uur: "Samenwerken om Europa nieuw elan te geven"

Via Twitter feliciteert ook premier Charles Michel (MR) Macron met zijn verkiezingsoverwinning. "Bravo Emmanuel Macron", schrijft hij. "Laat ons samenwerken om Europa een nieuw elan te geven."

20.35 uur: Aftredend president Hollande belt met zijn opvolger

De aftredende Franse president François Hollande heeft zijn opvolger Emmanuel Macron gebeld om hem met zijn verkiezingsoverwinning te feliciteren. Dat schrijft hij op Twitter. "Ik heb hem al mijn wensen overgemaakt opdat ons land mag slagen", schrijft hij. "De Fransen hebben zich rond de waarden van de republiek willen scharen", citeert de RTBF hem nog.

20.33 uur: Koning Filip feliciteert Emmanuel Macron

Koning Filip juicht de verkiezingsoverwinning van Emmanuel Macron toe. Dat moet blijken uit een tweet op het officiële profiel van het Paleis. "Een meerderheid van de Fransen heeft gekozen voor een Frankrijk binnen Europa. Proficiat Emmanuel Macron."

20.30 uur: "We moeten een brede en coherente meerderheid in parlement vormen" (Valls)

Oud-premier Manuel Valls (PS) vindt dat de Franse politiek een "brede en coherente presidentiële meerderheid" in het Franse parlement moet vormen. Dat schrijft hij op Twitter in een reacties op de verkiezingsoverwinning van Emmanuel Macron. "De progressieven moeten zich verenigen."

20.18 uur: "Een nieuw hoofdstuk begint" (Macron)

"Une nouvelle page s'ouvre" ("Een nieuw hoofdstuk begint"). Zo heeft Emmanuel Macron bij het Franse persagentschap AFP kort op zijn verkiezingsoverwinning gereageerd. "Het is een hoofdstuk van hoop en van herwonnen vertrouwen." Straks spreekt hij zijn aanhangers toe.

20.13: "Ik hoop dat Macron slaagt" (Le Pen)

"Ik heb meneer Macron gebeld om hem te feliciteren. Omdat ik het belang van het land in mijn hart, hoop ik dat hij slaagt." Met die woorden heeft Le Pen op haar verkiezingsnederlaag gereageerd in een toespraak voor haar aanhangers. "Deze verkiezingen verdelen het politieke landschap tussen patriotten en globalisten. De traditionele partijen hebben alle geloofwaardigheid verloren."

20.06 uur: Macron en Le Pen hebben "hartelijk" telefoongesprek

Volgens France 2 hebben Emmanuel Macron en Marine Le Pen elkaar al gebeld. Het telefoongesprek zou "hartelijk" zijn verlopen.

20 uur: Emmanuel Macron is de nieuwe president van Frankrijk

Frankrijk heeft een nieuwe president en hij heet Emmanuel Macron van En Marche!. Dat hebben de Franse media om 20 uur stipt bekendgemaakt op basis van officiële exitpolls. Hij haalt het met 65,1 procent van de stemmen. Marine Le Pen van Front National haalt 34,9 procent. Rond deze tijd gaan ook in de grote steden de stembureaus dicht. Het tellen van de stemmen kan nu beginnen.

Meer lezen?

Benieuwd hoe de tweede ronde van de Franse presidentsverkiezingen deze ochtend en in de loop van de dag is verlopen? Lees het hier na.