Hoe ziet de agenda van de nieuwe Franse president eruit?

Nu Emmanuel Macron verkozen is als nieuwe Franse president wordt zijn agenda volledig omgegooid. Binnen exact één week zal de machtsoverdracht namelijk al een feit zijn. Een blik op de komende dagen.

Maandag 8 mei

Minister van Binnenlandse Zaken Matthias Fekl maakt de officiële resultaten van de tweede ronde bekend. De cijfers die tot dat tijdstip genoemd worden, zijn "maar" schattingen, gebaseerd op tellingen van enkele honderden stembureaus.

Emmanuel Macron kan zich dan al klaarmaken voor zijn eerste publieke optreden als verkozen president. Hij zal samen met de zittende president François Hollande de herdenking bijwonen van de capitulatie van Duitsland in de Tweede Wereldoorlog.

Woensdag 10 mei

Macron zal aanwezig zijn op de Franse ministerraad, meteen de laatste die president François Hollande voorzit. 

Hij woont ook de officiële ceremonie bij die de afschaffing van slavenhandel en slavernij in Frankrijk herdenkt, samen met Hollande.

Zondag 14 mei

Het mandaat van aftredend president François Hollande eindigt officieel op zondag 14 mei om middernacht. De machtsoverdracht vindt plaats volgens een welbepaalde formule.

Emmanuel Macron gaat zondag naar het Elysée en wordt daar door aftredend president François Hollande ontvangen. Hij krijgt er onder meer de sleutels overhandigd.

Na een korte babbel -achter gesloten deuren- met zijn opvolger verlaat Hollande zijn ambtswoning, geëscorteerd door de Republikeinse Garde.

Macron legt de eed af als de nieuwe Franse president. Tijdens die ceremonie verkondigt de voorzitter van de Grondwettelijke Raad nogmaals de officiële verkiezingsuitslag. Macron ondertekent het proces-verbaal van de inauguratie en wordt onmiddellijk benoemd tot "Grootmeester in de Orde van het Erelegioen".

Daarna volgt traditioneel een toespraak.

Macrons eerste taken als president volgen in de namiddag: hulde brengen aan het Graf van de Onbekende Soldaat aan de Arc de Triomphe en een bezoek brengen aan het stadhuis in Parijs en de Parijse burgemeester Anne Hidalgo.

Maandag 15 mei

Op deze datum zou Emmanuel Macron onthullen wie hij voordraagt als premier. Een vraag die op ieders lippen brandt, hij houdt de zijne alleszins stijf op elkaar.

Ook de samenstelling van de rest van zijn kabinet wordt dan bekendgemaakt.

Donderdag 25 mei

De eerste grote internationale opdracht komt er ook al snel aan. Op 25 mei wordt de nieuwe president in Brussel verwacht voor zijn eerste NAVO-top.

Vrijdag 26 en zaterdag 27 mei

Macron woont zijn eerste G7-top bij in Taormina, Italië. Op 7 en 8 juli is er een bijeenkomst van de G20, wellicht in Duitsland, waar hij ook zijn opwachting moet maken.

Zondag 11 en zondag 18 juni

De eerste test voor Macron: de parlementsverkiezingen in Frankrijk. Ook wel "de derde en vierde ronde van de presidentsverkiezingen" genoemd.

Macron kan zich pas hier verzekeren van een meerderheid in het parlement. Wat het hem makkelijker maakt om zijn beleid te kunnen uitvoeren.

Meest gelezen