Homans: "Als er iets gebeurt in een moskee, krijg ik de schuld"

Liesbeth Homans (N-VA) vindt niet dat ze het risico kan nemen om moskeeën “blind” te erkennen. Daarmee reageert ze op de kritiek van Open VLD’er Vincent Van Quickenborne. Die had in een interview in de krant De Zondag felle kritiek gehad op de minister van Binnenlands Bestuur. “Ik begrijp Homans niet”, zei hij nadat Homans beslist heeft om voorlopig geen moskeeën meer te erkennen.

Vincent Van Quickenborne, Kamerlid en burgemeester van Kortrijk, was ongemeen scherp voor de opvallende beslissing van Homans. Hij vindt het onbegrijpelijk dat de minister geen moskeeën meer wil erkennen. “Als je niets erkent, zet je correcte moskeeën op dezelfde lijn als radicale moskeeën”, liet Van Quickenborne in de krant optekenen.

Maar Homans blijft achter haar radicale beslissing staan. In “De zevende dag” legde ze uit waarom. “Als ik moskeeën blind herken, zonder de informatie die ik eigenlijk nodig heb, en er gebeurt toch iets in of rond een moskee, zal ik de eerste zijn die met de vinger wordt gewezen”, en de schuld krijgen omdat ze moskee heeft erkend. “En dat doe ik niet”, houdt de minister vol.

Geen informatie

Homans bracht precies een week naar buiten dat ze voorlopig geen moskeeën meer wil erkennen, omdat ze te weinig informatie zou krijgen over de werking van gebedshuizen. Dus niet alleen moskeeën. Maar het resultaat is wel dat alle erkenningsdossiers van moskeeën on hold zijn gezet: die van 20 moskeeën die al liepen en die van 23 moskeeën die nog niet in gang waren gezet.

“Ik krijg geen informatie", zei de minister vorige week op de Antwerpse tv-zender ATV, als motivering van haar beslissing. In “De zevende dag” herhaalde ze dat. “Na de aanslagen zijn de focussen van de federale overheid en de Staatsveiligheid -terecht- verschoven naar terrorisme, extremisme, spionage en clandestiene inmenging”, maar daardoor krijgt zij als Vlaams minister te weinig informatie over de erkenningscriteria die zij hanteert, zoals bevordering van integratie. “Daar heeft men nu geen zicht meer op.”

Wantrouwt Homans de Staatsveiligheid dan? “Absoluut niet”, antwoordde Homans stellig op die vraag. “Maar het is niet omdat de Staatsveiligheid en collega (federaal CD&V-minister van Justitie, red.) Geens dat er wat betreft de hoofddreigingen geen problemen zijn, dat er geen andere problemen kunnen zijn in een moskee.”

Extern onderzoek

 Voordat ze nieuwe moskeeën zal erkennen, wil Homans de erkenningsprocedure onder de loep nemen, omdat die kennelijk niet voor alle betrokken partijen duidelijk is en wat er van iedereen verwacht wordt. “Ik vind dat heel gevaarlijk en ik sluit geen compromissen over veiligheid”, stelt Homans.

Homans zal een onafhankelijk, extern bureau voortaan de gebedshuizen laten onderzoeken, voor ze erkend worden. “Tot dan kan ik jammer genoeg geen geloofshuizen erkennen, tot ik de bevolking zekerheid kan geven dat er geen problemen zijn.”

Vaart zetten

Na de uitzending van "De zevende dag" toonde Van Quickenborne meer begrip voor Homans' redenering. "Ik steun de minister in het feit dat je streng moet zijn bij de erkenning van moskeeën. Want moskeeën hebben rechten én plichten."

Maar de liberaal blijft erbij dat de moskeeën die goed werk leveren, erkend moeten worden, "en dat ontbreekt vandaag". Hierbij denkt Van Quickenborne aan de moskee in zijn stad die een erkenningsdossier voorbereidt. "Als na een strenge controle het dossier positief bevonden wordt, moet de moskee ook erkend worden. En daarna moet men blijven controleren."

Van Quickenborne dringt erop aan dat Homans vaart zet achter de hangende dossiers, "want ik vrees dat alles naar sint-juttemis wordt gestuurd en dat de goedmenende moslims geen kans krijgen. En dan polariseren we in plaats van bruggen te slaan."

Bekijk het volledige interview met Homans