Is er nieuws buiten de Franse verkiezingen? Toch wel: andere niet te missen feiten van dit weekend

De tweede en beslissende ronde van de Franse verkiezingen domineren websites en nieuwsuitzendingen. We zouden haast vergeten dat er afgelopen weekend zich nog andere feiten afspeelden in binnen- en buitenland. Zo is het wat hommeles bij de rectorverkiezingen in Leuven, stelt Catherine De Bolle zich kandidaat bij Europol, laat Boko Haram ontvoerde meisjes vrij, waren de tranen van Bart De Wever oprecht, blijkt de Kennedy-clan herrezen en waren de medicijntoeristen in Hulst vrij actief.

1. Onregelmatigheden bij rectorverkiezingen in Leuven?

Als u dacht dat de rectorverkiezingen voor de UGent niet over rozen gingen, dan is het nu ook hommeles in Leuven. Kandidaat-rector Luc Sels heeft een klacht ingediend wegens onregelmatigheden tijdens de campagne voor de rectorverkiezingen bij de universiteit van Leuven. Een nauwe medewerker van rector en kandidaat Rik Torfs zou via mail bepaalde professoren hebben opgeroepen om zeker te gaan stemmen of een volmacht te geven. Torfs zegt dat er "niets onoorbaars gebeurd is" en roept op om de sereniteit in de kiescampagne te bewaren.

2. Catherine De Bolle heeft topjob op het oog

Commissaris-generaal van de federale politie Catherine De Bolle is kandidaat om de volgende directeur van Europol te worden. De regering steunt haar kandidatuur, omdat haar eventuele aanstelling een grote troef zou zijn voor ons land. "Mijn huidige job doe ik met heel veel zin en gedrevenheid. (...) Maar een kans als deze wil ik graag aangrijpen om mijn ervaring en expertise ten dienste te stellen van de Europese bevolking en haar veiligheid. Ik beschouw het als een grote eer dat ik kandidaat mag zijn. Niet alleen voor mezelf, maar ook voor de politie in België", zegt De Bolle.

3. Boko Haram laat 82 ontvoerde meisjes vrij

In het Afrikaanse land Nigeria heeft de terreurgroep Boko Haram zeker 82 ontvoerde schoolmeisjes vrijgelaten. In totaal heeft Boko Haram in 2014 ongeveer 220 meisjes ontvoerd uit een school in het stadje Chibok. Het is niet de eerste keer dat meisjes uit Chibok worden vrijgelaten, maar het gaat wel om de grootste groep tot nu toe. De Nigeriaanse regering zegt dat ze onderhandelt met Boko Haram over de vrijlating van álle ontvoerde kinderen.

4. Bart De Wever over zijn tranen in "Touché"

Het Radio 1-programma "Touché" heeft zondag zijn 200e uitzending achter de rug. Gastvrouw Friedl' Lesage vierde dat met verschillende opmerkelijke gasten tijdens een live uitzending. Ook N-VA-voorzitter Bart De Wever was te gast. Hij kwam terug op zijn opmerkelijke passage in "Touché", toen hij zijn tranen niet kon bedwingen. Hij sprak toen over de dood van zijn vader had. Die passage werd opgemerkt en druk becommentarieerd. Sommige critici meenden dat ze in scène was gezet. "Als tranen oprecht zijn, en oprecht worden geuit, moeten ze kunnen", meent De Wever.

5. Het Kennedy-bloed kruipt waar het niet gaan kan

In een interview met "America Today" heeft John Schlossberg, de enige kleinzoon van de vermoorde Amerikaanse president John Kennedy, laten doorschemeren dat hij politieke ambities heeft. Hij sprak ook zijn bewondering uit voor voormalig president Barack Obama. Ook zijn moeder Caroline Kennedy zou naar een senaatszetel lonken. De timing en de inhoud van het interview doen vermoeden dat de Kennedy-clan opnieuw op het voorplan wil treden. Na het vertrek van Barack Obama en de onverwachte nederlaag van Hillary Clinton verkeert de Democratische partij in shock.

2017 Invision

6. "Luister naar de mensen, want in Holland kan het al"

In Hulst zijn zaterdagochtend acht bussen aangekomen met zo’n 400 Belgische patiënten. De Belgen zijn naar het Nederlandse grensstadje afgereisd om er goedkoop medicijnen in te slaan. Het is een actie van het dokterscollectief Geneeskunde voor het Volk. Die wil met de eenmalige actie de dure prijzen van sommige medicijnen in België aanklagen, en het mechanisme waar dat aan te wijten is. Minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open VLD) reageerde woensdag al not amused op de actie. Ze vindt niet dat het de taak is van artsen om zulke acties te organiseren en waarschuwt voor de risico's. "Dat kan leiden tot overconsumptie, iets wat in ons land al een probleem is.”