Le Pen strijdt voor presidentschap van Frankrijk én van het FN

Het blijft aftellen naar acht uur vanavond als duidelijk zal worden wie er de volgende Franse president zal worden. In "De zevende dag" raakten minister van Staat Miet Smet en Frankrijkkenner Koen Dillen echter een verkiezing binnen de verkiezing aan: voor Marine Le Pen staat ook het leiderschap van haar extreemrechtse partij Front National op het spel.

Zowel Miet Smet als Koen Dillen gaan er vanuit dat de centrist Emmanuel Macron vanavond de beste kaarten heeft, al zijn verrassingen niet uitgesloten.

Zij kijken echter ook uit naar het resultaat van FN-leidster Marine Le Pen, zelfs als ze de verkiezingen zou verliezen. Mocht Le Pen meer scoren dan 40% van de stemmen, dan kan ze ondanks haar verlies zich nog altijd uitroepen als een morele winnaar. Dat is niet onbelangrijk, want in juni zijn er parlementsverkiezingen in Frankrijk en dan kan een goede score voor Le Pen zich ook vertalen in een opsteker voor het FN.

Mocht Le Pen evenwel minder dan 40% scoren, dan zou haar positie aan het hoofd van het Front National in vraag gesteld kunnen worden, net als haar "softere aanpak". Smet en Dillen verwachten niet dat vader Jean-Marie Le Pen dan opnieuw zijn opwachting zal maken, maar in de coulissen staat wel Marion Maréchal-Le Pen, kleindochter van vader Le Pen en nichtje van Marine.

De erg ambitieuze Marion (foto in tekst) zit meer op de harde lijn van haar grootvader, dus de scherpe kanten van het FN zouden dan weer meer naar boven kunnen komen, iets wat Marine Le Pen probeerde af te vijlen om centrumkiezers te lokken. Het gaat dus niet enkel om personen, maar ook om de strategie van het FN.

AFP or licensors

Krijgt Macron een meerderheid achter zich?

Ook als Emmanuel Macron vanavond wint, blijft het de vraag of hij een parlementaire meerderheid achter zich krijgt. Daarvoor is het wachten op de parlementsverkiezingen van juni.

Miet Smet hoopt dat er daarna een coalitie tussen de centrumbeweging En Marche! van Macron en Les Républicains (LR), de centrumrechtse partij van François Fillon en Nicolas Sarkozy, uit de bus komt. Smet bekijkt vanuit haar EVP, waar zowel CD&V in België als LR in Frankrijk deel van uitmaken. Toch kon de ethische katholieke LR-kandidaat François Fillon haar niet bekoren.

Voor Koen Dillen ligt dat anders. Het gewezen lid van Vlaams Belang zegt dat hij een nog grotere hekel heeft aan Macron dan aan Le Pen. Als "Frankrijkwatcher" onthoudt hij twee zaken aan deze campagne: het enorm bitsige karakter met als hoogtepunt het debat van deze week en het feit dat buitenlands beleid -toch bij uitstek een terrein waar een Franse president veel macht heeft- nauwelijks aan bod is gekomen.