Macron doet intrede op tonen van Europese hymne: "Vanavond kijkt Europa naar ons"

De verkozen Franse president Emmanuel Macron heeft tienduizenden van zijn aanhangers toegesproken aan het Louvre in hartje Parijs. Heel symbolisch deed hij zijn intrede op de tonen van de Europese hymne. "Vandaag kijkt Europa, kijkt de wereld naar ons."
AFP or licensors

Macron begon met een "merci" voor de mensen die in grote getale waren samengekomen en al uren stonden te wachten op het plein voor het Louvre. Hij richtte zich daarna ook tot de mensen die op hem hebben gestemd niet uit overtuiging maar als stem tegen extreemrechts. "Ik ken onze onenigheden. Ik respecteer die, maar ik blijf trouw aan het engagement: ik zal de Republiek verdedigen."

Verkozen president Macron sprak ook de kiezers van het Front National toe en wees het gefluit van sommige van zijn aanhangers af. "Ik respecteer hun stem. Maar ik zal er de komende vijf jaar alles aan doen opdat zij geen enkele reden meer zouden hebben om op extreemrechts te stemmen." Daarna haalde Macron zijn Europese thema aan. "Europa en de wereld verwachten van ons dat we overal de geest van de Verlichting verdedigen. Vanavond kijkt Europa, kijkt de wereld naar ons."

Na zijn overwinningstoespraak kwam Macrons vrouw Brigitte zichtbaar geëmotioneerd mee op het podium en hief de menigte het Franse volkslied de Marseillaise aan. Dat hij echter met de Europese hymne was begonnen, kon het Front National niet smaken. "De eerste handeling van Macron: de Marseillaise doden en het eeuwige Frankrijk in het federale Europa brengen. Laten we ons verzetten", aldus vicevoorzitter Florian Philippot.

"Ik heb de woede, de angst en de twijfels van de Fransen gehoord"

Eerder op de avond gaf Macron een toespraak vanop zijn hoofdkwartier. Daar zagen we een doodserieuze Macron die eerder vooruit keek naar de zware taak die op hem staat te wachten. "De verdeeldheid heeft mensen doen stemmen op de extremen. Ik heb de woede, de angst en de twijfels van de Fransen gehoord. De komende vijf jaar zal ik de verantwoordelijkheid hebben om de angsten te sussen."

De nieuwe president van Frankrijk liet ook weten de banden tussen Europa en de mensen aan te halen. Een sterker Europa was een belangrijk thema in de campagne van Macron. "Ik zal Europa verdedigen".

Verder liet Macron verstaan dat de "moralisering van de Franse politiek" een van zijn eerste prioriteiten als president zal zijn. "Ik zal er alles aan doen om het vertrouwen dat jullie me geven waard te zijn." Ten slotte herinnerde Macron zijn landgenoten ook aan de "grote geschiedenis en humanistische boodschap" van Frankrijk.

Meest gelezen