Marine Le Pen: "Het Front National moet grondig vernieuwen""

Marine Le Pen (Front National) - de verliezende kandidaat van de Franse presidentsverkiezingen - heeft haar nederlaag toegegeven in een eerste toespraak. Ze wil de strijd blijven voeren, maar kondigt een "diepgaande transformatie" van haar partij het Front National aan.

"De Fransen hebben een nieuwe president gekozen en hebben gestemd voor de continuïteit", was de eerste reactie van Marine Le Pen tegenover haar aanhangers. De FN-politica zei al gebeld te hebben met Emmanuel Macron om hem te feliciteren. "Ik heb hem succes gewenst tegenover de enorme uitdagingen waar Frankrijk voor staat."

Le Pen sprak van een "historisch en massief" resultaat voor haar partij. "De Fransen hebben de Republikeinse en patriottische alliantie aangeduid als de belangrijkste oppositiekracht tegen de nieuwe president." Volgens haar hebben de andere - traditionele partijen - "alle geloofwaardigheid verloren" om oppositie te voeren.

De FN-kandidate blikte ook vooruit naar de belangrijke parlementsverkiezingen van volgende maand. "De tweede ronde van deze presidentsverkiezingen toont de kloof aan tussen de patriotten en de mondialisten. Deze belangrijke keuze zal aan de Fransen worden voorgelegd bij de parlementsverkiezingen."

Marine Le Pen zegt dat ze aan "het hoofd van dat gevecht zal staan". Maar het Front National zal dan wel "diep moeten herbronnen", aldus de frontvrouw van de extreemrechtse partij. "Ik stel een diepe transformatie van onze beweging voor om een nieuwe politieke kracht op te bouwen. Die kracht zal meer dan ooit nodig zijn om ons land te herstellen."

Hoe die vernieuwde beweging er precies zal uitzien en hoe die zal heten, is nog niet duidelijk. FN-vicevoorzitter Philippot suggereerde al dat de naam Front National wel eens kan verdwijnen.

Bekijk de speech van Le Pen (zonder ondertitels):