Merkels CDU wint deelstaatverkiezingen in Sleeswijk-Holstein

In de schaduw van Frankrijk werden er vandaag ook verkiezingen gehouden in de noordelijke Duitse deelstaat Sleeswijk-Holstein. Die zijn een succes geworden voor de christendemocratische CDU en dat is een opsteker voor bondskanselier Angela Merkel met het oog op de federale verkiezingen in september.
Copyright 2016 The Associated Press. All rights reserved.

Volgens de exitpolls van de Duitse televisiezender ARD haalt de CDU van Merkel 33% van de stemmen tegenover slechts 26% voor de sociaaldemocratische SPD die in Sleeswijk-Holstein aan de macht is.

Voor de CDU is dat niet genoeg om alleen te regeren, maar ze zal wellicht de nieuwe deelstaatregering gaan leiden. De huidige coalitie van SPD, de groenen en de SSW, de partij van de Deense minderheid, heeft geen meerderheid meer. Wellicht komt er een grote coalitie van CDU en SPD.

Hoe dan ook zal bondskanselier Angela Merkel zich in de handen wrijven. Onlangs had haar CDU ook al de deelstaatverkiezingen in Saarland gewonnen.

Enkele maanden geleden leek haar sociaaldemocratische uitdager Martin Schulz, gewezen voorzitter van het Europees Parlement, het laken naar zich toe te halen toen hij de kandidaat-bondskanselier van de SPD werd. Dat "Schulz-effect" lijkt nu alvast niet te werken in Saarland en Sleeswijk-Holstein.

Volgende week zijn er verkiezingen in de veel grotere deelstaat Noordrijn-Westfalen. Hoe dan ook ligt Merkel in de peilingen opnieuw stevig voor op Schulz. Op 24 september kiezen de Duitsers een nieuw federaal parlement. Merkel mikt daarbij op een nieuwe ambstermijn.