Ook de Noord-Duitsers gaan vandaag stemmen

Het wordt wat weggedrukt door de Franse verkiezingen, maar in ook in de Noord-Duitse deelstaat Sleeswijk-Holstein wordt vandaag een nieuw regionaal parlement gekozen. Dat is ver van hier, maar kan wel grote gevolgen hebben voor de Duitse parlementsverkiezingen van eind september. Het is uitkijken hoe de CDU van bondskanselier Angela Merkel het er vanaf brengt.

Sleeswijk-Holstein ligt in het noorden van Duitsland, vlak tegen de grens met Denemarken. Er wonen ongeveer 2,5 miljoen mensen en de staat wordt nu geregeerd door de sociaaldemocratische minister-president Torsten Albig.

De deelstaatverkiezingen zijn een belangrijke test voor de twee grote regeringspartijen in de federale regering, de conservatieve CDU van bondskanselier Angela Merkel en de sociaaldemocratische SPD van Martin Schulz, tot voor kort voorzitter van het Europees Parlement.

Sinds Schulz kandidaat-bondskanselier werd, is de SPD in de peilingen fors gestegen, maar dat effect werd deels teniet gedaan door de recente nederlaag van die partij in de westelijke deelstaat Saarland.

Als de SPD het "Schulz-momentum" wil behouden, moet ze vandaag wel winnen in Sleeswijk-Holstein. De peilingen geven de CDU van Merkel alleszins 32% van de stemmen tegenover 29% voor de SPD.

Het ziet er dus niet zo goed uit voor de SPD, maar volgende week zijn er ook regionale verkiezingen in de grote deelstaat Noordrijn-Westfalen. Daar kan de SPD dus een herkansing maken.

Hoe dan ook ligt de CDU in de polls in heel Duitsland nog altijd voor op de SPD. Wel zou een grote coalitie tussen beide partijen -zoals nu dus- de enige stabiele mogelijkheid voor een nieuwe regering zijn. Het is dus enkel kijken wie de leiding van die coalitie neemt, Merkel of Schulz, en zo veel verschillen de programma's van die twee nu ook weer niet.