Opgebaarde Pablo Picasso, nieuwe toeristische attractie in Malaga, of net niet?

"Hier rust onze geliefde Pablo Picasso, 1881-1973", zo staat het op een plaquette bij een "levensecht" -al is het woord hier niet goed gekozen- beeld van een opgebaarde Picasso. Met de sculptuur klaagt kunstenaar Eugenio Merino het toenemende massatoerisme in Picasso's geboortestad Malaga aan.

Pablo Picasso, of toch zijn beeltenis, ligt opgebaard op een witte sokkel, de handen samengevouwen. 1,64 meter lang is hij, wat ook zijn ware lengte was. Hij draagt een zwart-witgestreept t-shirt en een witte broek, een outfit waarin hij op menig oude foto te zien is. De sculptuur, gemaakt van siliconenhars, polyester en polyurethaan, is hyperrealistisch. Zelfs het witte haar van Picasso blijkt echt haar te zijn.

Het kunstwerk is gemaakt door Eugenio Merino, die niet aan zijn proefstuk toe is. Eerder beeldde hij Osama Bin Laden af als discokoning en Fidel Castro als zombie.

"Steden worden in de markt gezet als merk"

"Voortaan telt Malaga een nieuwe toeristische attractie", zo stelde de Alianza Francesa van Malaga de sculptuur sarcastisch voor. Want met dit werk wil Eugenio Merino het toenemende massatoerisme in de Zuid-Spaanse stad aan de kaak stellen.

Malaga, geboorteplaats van Picasso, misbruikt de wereldberoemde kunstenaar voor commerciële doeleinden, zo luidt de kritiek. Picasso bracht er alleen maar de eerste tien jaar van zijn leven door, maar zijn geboortehuis en het Picassomuseum zijn belangrijke trekpleisters. Dankzij doorgedreven promotie maken ze van Malaga zelfs de snelst groeiende toeristenstad van Spanje. Vorig jaar waren er meer dan 2 miljoen bezoekers.

"Steden worden in de markt gezet als een merk, ten koste van van de behoeften van de inwoners", zeggen de organisatoren -een groep kunstenaars- van de tentoonstelling met Merino's sculptuur. "De werkelijkheid maakt plaats voor settings die voor de toeristen gecreëerd worden".

De Picasso-sculptuur is tot 28 juli te zien in de Alianza Francesa, het Franse cultuurinstituut Alliance Française, in Malaga.