PORTRET: De lerares die haar leerling trouwde en "première dame" werd

De voorbije weken is veel geschreven over Brigitte Trogneux, de vrouw van de toekomstige president van Frankrijk, Emmanuel Macron. Het ging dan vooral over het leeftijdsverschil van 24 jaar, evenveel als tussen VS-president Donald Trump en zijn vrouw Melania, maar de Franse "first lady" is in dit geval ouder.

Brigitte Trogneux komt uit een goede familie uit Amiens in Picardië, de regio ten noorden van Parijs, net als Macron overigens. Haar familie baat sinds 1872 al vijf generaties lang een chocoladebedrijf uit, dat nu tal van winkels in de wijde omgeving heeft. Haar oudere broer Jean-Claude Trogneux is overigens zaakvoerder van het familiebedrijf.

Brigitte is de jongste van zes kinderen en werd in 1953 geboren. Ze stapte niet in het chocoladebedrijf, maar ging studeren in Rijsel en Straatsburg en realiseerde haar passie: lerares Frans en literatuur worden.

Collega's herinneren zich Trogneux als een erg gedreven en enthousiaste lerares die haar passie kon overbrengen op haar leerlingen. Eén van hen was de 15-jarige Emmanuel Macron met wie ze in 1993 een theatervoorstelling ging organiseren. Toen al vlogen de vonken over en weer, al was de lerares toen al zo oud als Macron nu.

Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.

Moeder en grootmoeder koos voor ex-leerling

Trogneux was toen al bijna twintig jaar getrouwd met de bankier André Auzière en is moeder van drie kinderen: Sébastien, Laurence en Tiphaine. Dat verhinderde echter de bizarre romance niet met de tiener Macron. Ze keek op naar de intelligentie en de dynamiek van de jonge Macron en getuigen omschreven de relatie als die tussen "twee gepassioneerde intellectuelen".

Het was geen kalverliefde en in 2006 scheidde Brigitte Trogneux van haar man. Een jaar later trouwde "Bibi" dan toch met haar grote vlam "Manu", die via de zakenbank Rothschild, dan als adviseur van president François Hollande en ten slotte als minister van Economie hoge toppen scheerde. Samen hebben ze geen kinderen.

"Bibi" bleef lesgeven en hield zich tot voor kort uit de schaduw. Dat veranderde tijdens de campagne toen ze zich zelf tijdens een vakantie in een badpak op het strand liet fotograferen. Tijdens de campagne speelde ze een belangrijke rol als adviseur, maar ook om het bankiersimago van haar echtgenoot te verzachten. Tegenover Marine Le Pen kon de nu al 63-jarige Trogneux veel vrouwelijke kiezers naar haar echtgenoot trekken. 

Doet de relatie tussen de lerares en haar ex-leerling vragen rijzen, feit is dat het koppel passionele omhelzingen en zoenen in het publiek niet uit de weg gaat en er is natuurlijk ook geen enkele reden waarom een man niet van een oudere vrouw zou kunnen houden.

Hoe dan ook heeft Frankrijk binnenkort opnieuw een "première dame", een erg bijzondere zelfs. Macron heeft eerder aangegeven dat de grootmoeder van zeven kleinkinderen een belangrijke rol zal spelen in het Elysée. Welke is nog niet helemaal duidelijk, maar haar invloed op de toekomstige president is erg groot.

AFP or licensors