Brigitte Macron: de lerares die haar leerling trouwde en het tot "première dame" van Frankrijk schopte

Brigitte Macron, de echtgenote van de Franse president Emmanuel Macron, stapt naar de rechter na aanhoudende geruchten dat ze transgender zou zijn. Het is lang niet de eerste keer dat zij en/of haar man roddels over zich heen krijgen. Toch houdt hun relatie al zowat een kwarteeuw stand. Een portret van de première dame van Frankrijk.

Brigitte Trogneux komt uit een goede familie uit Amiens in Picardië, de regio ten noorden van Parijs, net als Macron overigens. Haar familie baat sinds 1872 al vijf generaties lang een chocoladebedrijf uit, dat nu tal van winkels in de wijde omgeving heeft. Haar oudere broer Jean-Claude Trogneux is overigens zaakvoerder van het familiebedrijf.

Brigitte is de jongste van zes kinderen en werd in 1953 geboren. Ze stapte niet in het chocoladebedrijf, maar ging studeren in Rijsel en Straatsburg en realiseerde haar passie: lerares Frans en literatuur worden.

Collega's herinneren zich Trogneux als een erg gedreven en enthousiaste lerares die haar passie kon overbrengen op haar leerlingen. Eén van hen was de 15-jarige Emmanuel Macron met wie ze in 1993 een theatervoorstelling ging organiseren. Toen al vlogen de vonken over en weer. De ouders van Macron stuurden hem toen naar Parijs, maar hij verbrak het contact met zijn grote liefde niet.

Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.

Moeder en grootmoeder koos voor ex-leerling

Trogneux was toen al bijna twintig jaar getrouwd met de bankier André Auzière en is moeder van drie kinderen: Sébastien, Laurence en Tiphaine. Intussen heeft ze al zeven kleinkinderen. Dat eerste huwelijk verhinderde echter de bizarre romance niet met de tiener Macron. Ze keek op naar de intelligentie en de dynamiek van de jonge Macron en getuigen omschreven de relatie als die tussen "twee gepassioneerde intellectuelen".

Het was geen kalverliefde en in 2006 scheidde Brigitte Trogneux van haar man. Een jaar later trouwde "Bibi" -zoals haar bijnaam luidt- dan toch met haar grote vlam "Manu", die via de zakenbank Rothschild, dan als adviseur van president François Hollande en ten slotte als minister van Economie hoge toppen scheerde. Samen hebben ze geen kinderen.

"Bibi" bleef lesgeven, maar stapte uit de schaduw tijdens de presidentscampagne van Macron toen ze een belangrijk adviseur werd en het "bankiersimago'" van haar man kon verzachten. Mogelijk kon ze toen ook vrouwelijke kiezers naar haar man trekken.

"Marie Antoinette" of "Diane de Poitiers"?

Als presidentsvrouw trad Brigitte Macron volop in de schijnwerpers, maar dat leverde al spoedig ook veel kritiek en venijnige commentaren op. Macron werd verweten dat hij door zijn huwelijk met een veel oudere vrouw zijn homoseksualiteit wou camoufleren, ook al zijn daar nergens aanwijzingen voor. Daarna kreeg mevrouw Macron het verwijt dat ze haar jongere man controleerde en de touwtjes in het Elyseé in handen had. Het leverde haar de bijnaam "Marie Antoinette" op, naar de onthoofde koningin van Lodewijk XVI tijdens de Franse Revolutie. Nog wat moddergooien verder beweerden internetposts dan weer dan Brigitte Macron in feite een transgender was en als man geboren was. 

AFP or licensors

Doet de relatie tussen de lerares en haar ex-leerling vragen rijzen, feit is dat het koppel passionele omhelzingen en zoenen in het publiek niet uit de weg gaat en er is natuurlijk ook geen enkele reden waarom een man niet van een oudere vrouw zou kunnen houden. De drie kinderen van Brigitte Macron hebben alleszins geen probleem met haar keuze: zij werkten enkele jaren geleden mee met de kiescampagne die Emmanuel Macron aan de macht bracht.

Er zijn overigens precedenten. Zo was Diane de Poitiers (1500-1566) in de 16e eeuw als minnares van koning Hendrik II jarenlang de machtigste vrouw van Frankrijk, ook al was ze bijna 20 jaar ouder. Ook zij was een erg ontwikkelde vrouw die kunsten stimuleerde. Ondanks het leeftijdsverschil bleef ze de favoriete minnares van Hendrik II. Die overstelpte haar niet enkel met juwelen en kastelen zoals dat van Chenonceau aan de Loire, maar ze was ook de echte macht achter de troon tot Hendrik II omkwam bij een ongeluk tijdens steekspelen. Diane de Poitiers was dan wel nooit getrouwd met Hendrik II, maar in die tijd waren koninklijke huwelijken vooral diplomatieke gebeurtenissen.

Een schilderij van Diane de Poitiers, de oudere minnares van koning Henri II. (Foto: Jeronimus72).

Meest gelezen