PORTRET: Macron, de komeet die het schopt tot jongste Franse president ooit

Drie jaar geleden was hij nog een nobele onbekende, nu is hij verkozen tot de president van de Franse Republiek. Il faut le faire! Het kenmerkt de ambitie van Emmanuel Macron (39), die weet wat hij wil en ook krijgt wat hij wil. Zijn levensverhaal leest als dat van een komeet. En die "komeet" staat de komende jaren aan de leiding van een van de machtigste landen van de wereld.

Oma Germaine

Emmanuel Macron wordt geboren op 21 december 1977 in de Noord-Franse stad Amiens. Zijn geboorte zien vader Jean-Michel en moeder Françoise als een godsgeschenk, een jaar eerder hadden ze hun eerstgeboren dochter verloren.

Vader en moeder Macron zijn beiden succesvolle en drukbezette dokters. Zoonlief Emmanuel wordt opgevangen door zijn grootmoeder Germaine, een lerares en schooldirecteur met wie hij een bijzondere band ontwikkelt.

Die band zal Macron tekenen voor zijn leven. Al op 5-jarige leeftijd wil hij niet meer bij zijn ouders wonen, maar bij "Manette Germaine", zeker nu de al weinige aandacht van zijn ouders moet verdeeld worden met broer Laurent en zus Estelle, die later overigens ook arts worden.

Jaren later zal de bijzondere relatie met zijn grootmoeder ook tot een breuk leiden met zijn politieke vader François Hollande. Wanneer oma Germaine in 2013 overlijdt, vindt Macron dat president Hollande te koel reageert. Onvergeeflijk voor de dood van iemand die het kompas in zijn leven is geweest.

Verliefd op zijn lerares

Op school valt het meteen op: Emmanuel Macron is leergierig en briljant. Hij houdt enorm van literatuur, taal en theater. Zo leert hij ook zijn toekomstige vrouw Brigitte kennen. We zeggen en schrijven mei 1993. Macron is dan 15 jaar oud en staat op het podium voor de traditionele eindejaarsvoorstelling. Hij schittert als vogelverschrikker in de schoolbewerking van "La comédie du langage" van Jean Tardieu.

De leerkracht die zich ontfermt over het toneelstuk is Brigitte Trogneux. Zij is dan al 40 en een getrouwde moeder van drie kinderen. De vonk slaat meteen over. Dat is niet naar de zin van de ouders van Emmanuel, die hem prompt "verbannen" naar een school in Parijs. In 2007, 14 jaar na datum, trouwen beiden toch en wordt Brigitte mevrouw Macron.

"Zijn vrouw is zijn beste raadgever en enige vertrouweling. Hij doet niets zonder het haar eerst te vragen", zeggen intimi van Macron. De nieuwe Première Dame van Frankrijk krijgen we overigens ook even te zien op onderstaande beelden van het toneelstuk uit 1993 (vanaf 1'19"). Het gaat om een fragment uit de documentaire "Emmanuel Macron, la stratégie du météore", uitgezonden door France 3.

Het bijzondere leeftijdsverschil tussen Macron en zijn echtgenote doet de roddelmolens op volle toeren draaien. In Frankrijk stak een tijd terug het bericht de kop op dat Emmanuel Macron homoseksueel zou zijn en een relatie zou hebben met Mathieu Gallet, de baas van de Franse publieke radio. Macron wuifde die berichten met humor weg.

Van topbankier...

Dat Emmanuel Macron in de politiek zou terechtkomen, stond in de sterren geschreven. Hij heeft les gevolgd aan de prestigieuze Ecole nationale d’administration in Parijs, een hogeschool waar hele generaties Franse toppolitici en ambtenaren zijn gevormd. Hij begint zijn carrière als inspecteur bij de dienst Financiën. In 2008 wordt hij lid van een commissie geïnstalleerd door toenmalig president Nicolas Sarkozy die de economische groei van het land opnieuw moet lanceren.

Daarna verlaat Macron het ambtenarenleven om carrière te maken bij zakenbank Rothschild. Het wordt een blitzcarrière. Emmanuel Macron groeit snel door tot de hoogste rangen van de bank. In 2012 begeleidt hij een deal tussen voedingsconcern Nestlé en farmareus Pfizer. Waarde van de deal: zo maar eventjes 9 miljard euro. De deal komt in de annalen van bank Rothschild te staan. Emmanuel Macron maakt er een fortuin.

Kort na de miljardendeal in 2012 keert Emmanuel Macron terug naar de politiek. Het zijn zijn politieke vader PS-president François Hollande en politieke moeder PS-minister (en voormalig presidentskandidaat) Ségolène Royal die hem binnenhalen.

... tot jongste Franse president ooit

De eerste taak van Macron: adjunct-secretaris-generaal van het Elysée. Hij werkt in die functie onder meer aan maatregelen om de competitiviteit te stimuleren. Twee jaar later wordt Emmanuel Macron gebombardeerd tot minister van Economie.

Maar de socialistische regering en president zijn bijzonder onpopulair. Dat riskeert een rem te worden op de ambities van Emmanuel Macron en dat beseft hij ook maar al te goed. Hij wordt al snel een luis in de pels van de regering. In 2016 neemt Macron ontslag om zich volledig te concentreren op zijn eigen onafhankelijke beweging "En Marche!" en in het najaar maakt hij zijn kandidatuur voor de presidentsverkiezingen bekend.

Emmanuel Macron doet met zijn centrumboodschap van "het beste van rechts en het beste van links" zalen vollopen en schiet omhoog in de peilingen. Hij gaat in de peilingen op en over de extreemrechtse Marine Le Pen die tot dan toe al maanden op kop stond. Macron wint op 23 april 2017 de eerste ronde van de presidentsverkiezingen. Nu twee weken later haalt hij het ook in de beslissende tweede ronde. Met zijn 39 jaar is hij de jongste president van de Franse Republiek aller tijden.