2 miljoen kinderen op de vlucht door conflict in Zuid-Soedan

Het geweld in het Afrikaanse land Zuid-Soedan heeft in totaal al 2 miljoen kinderen op de vlucht gedreven. Dat zeggen Unicef, de kinderrechtenorganisatie van de VN, en UNHCR, het vluchtelingencommissariaat van de VN.

In Zuid-Soedan woedt sinds 2013 een burgeroorlog. Inzet van het conflict zijn politieke en etnische spanningen tussen president Salva Kiir en zijn vroegere vicepresident Riek Machar. Het geweld heeft al aan tienduizenden mensen het leven gekost. Het totale aantal ontheemden wordt op 3,5 miljoen mensen geschat.

Volgens de Verenigde Naties zijn in totaal nu al 1,8 miljoen inwoners van Zuid-Soedan naar het buitenland gevlucht, voornamelijk naar de buurlanden Oeganda, Kenia, Ethiopië en Soedan. Zowat 62 procent van die vluchtelingen is minderjarig. Naar schatting 75.000 kinderen zijn alleen naar het buitenland gevlucht.

Daarnaast bevinden zich binnen de grenzen van Zuid-Soedan nog eens meer dan 1 miljoen kinderen die door het geweld uit hun huis zijn verdreven. Bijna drie kwart van alle kinderen in Zuid-Soedan gaat niet naar school, het hoogste aantal ter wereld.

"Er is vandaag geen enkele vluchtelingencrisis die me meer zorgen baart dan die van Zuid-Soedan", zegt Valentin Tapsoba, directeur van UNHCR in Afrika. "Dat kinderen het bepalende gezicht van deze noodsituatie worden, is ongelooflijk verontrustend."

Het trauma, de fysieke ontreddering, de angst en de stress die de kinderen moeten doorstaan, eisen hun tol, zegt de UNHCR. "Kinderen lopen grote risico's in de handen te vallen van gewapende bewegingen, ze zijn ook extreem kwetsbaar voor geweld, seksueel misbruik en uitbuiting."

Hongersnood

Naast de burgeroorlog worden 1 miljoen Zuid-Soedanezen ook nog eens geconfronteerd met een hongersnood. Daarnaast zijn nog eens 1 miljoen mensen met de hongersnood bedreigd.

Meest gelezen