"En Marche!" van Macron wordt "La République en marche"

De politieke beweging van de verkozen Franse president Emmanuel Macron "En Marche!" verandert naar "La République en marche". Het is met die nieuwe naam dat Macron bij de parlementsverkiezingen van volgende maand een meerderheid wil halen.

De parlementsverkiezingen van volgende maand worden cruciaal voor Macron. Zonder een meerderheid in het parlement, zal hij zijn programma moeilijk kunnen uitvoeren. "De tweede handeling in deze heropbouw zal de vorming zijn van een meerderheid van vernieuwing", aldus secretaris-generaal Richard Ferrand.

En voor die meerderheid wil de politieke beweging van Emmanuel Macron "het draagvlak verbreden". Daar hoort een nieuwe naam bij: "La République en Marche". Macron heeft ook ontslag genomen als voorzitter van zijn beweging, en is vervangen door interim-voorzitter Catherine Barbaroux.

Tegen donderdag komt de beweging van Macron met de namen voor de kandidaten bij de parlementsverkiezingen. Voor de samenstelling van die lijsten zal 50 procent van de kandidaten geen politieke achtergrond hebben, 50 procent zal vrouw zijn.

Maandag dan allicht - de dag na de eedaflegging van president Macron - zouden we ook de namen moeten kennen van de premier de regering van Macron. Ook daar belooft de nieuwe president een evenwicht tussen mannen en vrouwen.

Meest gelezen