Aalstenaars kunnen weer opgelucht ademhalen: stank is weg

Het stinkt niet meer in Aalst. Bijna een week na de eerste meldingen heeft niemand nog klachten. Alles wijst erop dat een lozing aan de basis van de geurhinder lag, maar meer duidelijkheid is er voorlopig nog niet.
(Archieffoto)

Sinds vorige week dinsdag hing er een sterke geurhinder in een tiental straten in Aalst. Op een kleine week tijd kwamen er meer dan honderd meldingen binnen bij de politie en de brandweer. Het stadsbestuur liet onder meer de rioleringen spoelen, maar het probleem bleef maar duren. Tot nu, want vandaag zijn er geen nieuwe meldingen meer binnengekomen. 

Over de oorzaak van de geurhinder is nog niet veel duidelijkheid. De analyses van de eerste stalen wezen op een lozing, want de concentraties aan koolwaterstoffen duidden op een onnatuurlijke vervuiling.

Het is nog niet duidelijk waar de lozing plaatsvond en of het accidenteel of kwaadwillig gebeurde. "De evolutie is wel gunstig", zegt burgemeester Christoph D'Haese (N-VA). "Dit weekend hebben we bijkomende stalen laten nemen. Zowel luchtkwaliteit, waterkwaliteit en slib worden onderzocht. Morgenavond verwachten we meer duidelijkheid."

Meest gelezen