Banksy wist ster uit vlag van Europese Unie

De bekende Britse straatkunstenaar Banksy heeft bevestigd dat hij achter de brexit-muurschildering in Dover zit. Het werk kwam er kort na de verklaring van de Britse premier Theresa May dat er op 8 juni vervroegde verkiezingen zijn. Op de muurschildering verwijdert een arbeider een van de sterren in de vlag van de Europese Unie.

Banksy liet via zijn woordvoerder aan de Britse pers verstaan dat hij achter de graffititekening zit. Ook een foto op zijn Instagram-account (zie hieronder) maakt duidelijk dat hij "toegeslagen" heeft. De straatkunstenaar staat op zijn anonimiteit. Het vormt in zekere zin een onderdeel van zijn performance. De muurschildering moet het vertrek van het Verenigd Koninkrijk uit de EU voorstellen en prijkt op een gebouw in de buurt van de aankomsthal van de veerboten die Groot-Brittannië verbinden met het vasteland van Europa.

Het is zeker niet de eerste keer dat Banksy kritisch is. Hij draagt vaak een boodschap uit tegen het kapitalisme en het establishment, en pleit voor vrede en vrijheid. Zo leverde Banksy subtiel commentaar op het gebruik van traangas tegen vluchtelingen in de Jungle van Calais. Hij maakte daarvoor een muurschildering van het meisje uit Les Misérables met tranen in de ogen.

Banksy tekende in de Jungle ook wijlen Apple-topman Steve Jobs, kind van een Syrische immigrant. In de Britse badplaats Weston-super-Mare installeerde hij dan weer Dismaland. Het tijdelijke anti-pretpark lokte 150.000 bezoekers.

VIDEO Dismaland neemt media en kapitalisme op de korrel:

Meest gelezen