Dag van de Gever: Prins Laurent geeft spullen aan de kringloopwinkel

Prins Laurent is in de kringloopwinkel Spit in Heverlee een aantal spullen komen afgeven. Het bezoek past in de eerste "Dag van de Gever", die de 135 kringwinkels in Vlaanderen afgelopen zaterdag hebben georganiseerd. Omdat hij dan niet kon langskomen, werd het bezoek van de prins uitgesteld tot vandaag.

Prins Laurent werd in Heverlee rondgeleid in het inzamelcentrum van Spit, dat momenteel in Heverlee, Leuven-centrum en Wespelaar kringloopwinkels uitbaat en onlangs met Televil (met winkels in Vilvoorde, Dilbeek, Opwijk, Sint-Pieters-Leeuw en Halle) en andere initiatieven uit de sociale economie in Vlaams-Brabant opging in Vites.

De acht Vlaams-Brabantse kringloopwinkels kregen in 2016 samen 590.000 betalende bezoekers over de vloer en verkochten ongeveer 9.000 ton goederen. 

Wat de prins kwam doneren, werd niet bekendgemaakt. Lieven Van der Stock, directeur van vzw Spit, zei dat de prins regelmatig langskomt om spullen af te geven.

In een gesprek met persagentschap Belga sprak de prins zijn grote waardering uit voor dergelijke kringloopwinkels. Hij wees hierbij niet alleen op ecologische aspecten, zoals de recyclage van producten die anders op de afvalberg zouden belanden, maar ook op het belang van de sociale werkgelegenheid in de sector. De prins stelde ook de initiatieven die Spit neemt op vlak van duurzame energieproductie op prijs. Zo is het grootste deel van de elektriciteit die nodig is in hun gebouw afkomstig van zonnepanelen op het dak.

Meest gelezen