Erhan Demirci: “Trouwstoet is oude traditie, maar die op de R4 was er los over”

Er is opnieuw een filmpje opgedoken waarbij een Turkse trouwstoet erg gevaarlijk reed op de openbare weg, de R4-ringweg in Gent in dit geval. De politie is alvast een onderzoek gestart. Zo'n trouwstoet is eerder uitzondering dan regel, maar vanwaar komt het gebruik eigenlijk vandaag.
NICOLAS MAETERLINCK

“Het is een oude Turkse traditie vanop het platteland. In colonne trekt men van het dorp van de jongen naar het dorp van het meisje", legt stand-upcomedian Erhan Demirci in "De wereld vandaag" op Radio 1 uit.

"Daar moet je het meisje "uithalen" met toestemming van de ouders en dan gaat het in colonne naar de plaats van het feest. Dat gebeurt met veel muziek, getoeter, geblaas en dans. Dat gebruik zet zich de laatste jaren steeds meer door bij de Turken in ons land.”

‘Bij mij gebeurde het ook over een lengte van 20 kilometer. Maar wees gerust: op de autosnelweg werd er niet gestopt. Wat nu op de R4 is gebeurd is er echt los over", zegt Demirci. "Zo’n trouwfeest moet de gelukkigste dag van je leven zijn en leent zich niet voor dit soort toestanden. Hier is een grens overschreden. Dit had heel slecht af kunnen lopen."

"Geen exclusief Turkse traditie"

Waarom zie je nu ook trouwstoeten met dure bling bling-auto’s?
"Ach, Belgen huren toch ook limousines. Je wil gewoon gezien worden. Bij Turken leent degene met de duurste wagen deze eventjes uit."

De autostoeten worden overigens steeds populairder. "Onze Italiaanse vrienden beginnen het ook over te nemen. Het is trouwens geen exclusief Turkse traditie. Ook Grieken en mensen uit de Balkan doen het. En de Belgen durven het nu ook al wel eens.”

Meest gelezen