Facebook moet haatberichten verwijderen van Oostenrijkse rechter

De politieke partij Die Grünen in Oostenrijk heeft een rechtszaak aangespannen om beledigingen aan het adres van hun voorzitter Eva Glawischnig te laten verwijderen op Facebook. Een rechter heeft Facebook de verplichting opgelegd om haatberichten onmiddellijk te verwijderen.

Facebook wordt door een Oostenrijkse rechter verplicht om berichten die haatzaaiend zijn, te verwijderen. De uitspraak komt er nadat de politieke partij Die Grünen naar de rechter stapte om beledigende berichten aan het adres van voorzitter Eva Glawischnig te laten verwijderen.

Facebook moet niet alleen de originele berichten verwijderen, maar ook teksten die door anderen gedeeld werden. De rechter oordeelde ook dat de berichten wereldwijd verwijderd moeten worden en niet enkel in Oostenrijk.

Die Grünen gaan nog in hoger beroep tegen de uitspraak. De partij wil dat de Facebook ook gedwongen wordt om vergelijkbare berichten te verwijderen. De partij vraagt ook een schadevergoeding.

Facebook heeft nog niet gereageerd op de uitspraak. In het verleden blokkeerde de sociaalnetwerksite al berichten in een land na een klacht, maar dat is voor de Oostenrijkse rechter niet voldoende.

Meest gelezen