Geheime bezoekjes op de scooter en 5 andere zaken die ons zullen bijblijven van Hollande

François Hollande zegt deze week "adieu" aan het presidentschap en aan het Franse volk. Wat zullen we ons over enkele jaren nog herinneren van zijn 5 jaar aan het hoofd van Frankrijk?

1. De president die het volk moest toespreken na (alweer) een aanslag

Een tragische rode draad door het presidentschap van François Hollande zijn de verschillende aanslagen waarmee Frankrijk de voorbije jaren af te rekenen kreeg. Als we Hollande op televisie zagen verschijnen, was het dan ook heel vaak in de context van terreur. Als hij een toespraak gaf of ter plaatse ging in Parijs of Nice. "Dit is een daad van oorlog", zegt Hollande in een veelbesproken toespraak net na de aanslagen van 13 november 2015.

2. De president die een scheve schaats reed (op de scooter)

Een andere reden waar we Hollande om zullen herinneren, zijn de smeuïge details uit zijn privéleven. Begin 2014 brengt het roddelblad Closer uit dat de president een affaire heeft met actrice Julie Gayet. De foto op de voorpagina van Hollande die met de scooter op weg is naar het appartement van Gayet, gaat de wereld rond. De affaire doet geen goed aan zijn imago en betekent het einde van zijn relatie met journaliste Valérie Trierweiler. Die hangt later de vuile was buiten in een bestseller over haar tijd in het Elysée.

3. De president die zich historisch onpopulair maakte

François Hollande gaat de geschiedenis in als de eerste zittende president die zich niet herverkiesbaar heeft gesteld. Dat had alles te maken met zijn historisch lage populariteit. In oktober vorig jaar zei nog amper 4 procent van de Fransen dat ze tevreden waren met het beleid van de president. De ontevredenheid uitte zich onder meer in massale protesten tegen de nieuwe arbeidswet.

4. De president die "verraden" werd door zijn beschermeling

Tijdens de regeerperiode van Hollande waren interne strubbelingen binnen de regering nooit ver weg. Ministers moesten opstappen, namen zelf ontslag of veranderden van post. Een van de ministers die ontslag namen om hun eigen weg te gaan is Emmanuel Macron, een voormalige beschermeling van de president die twee jaar minister van Economie was. Hij richt zijn eigen beweging En Marche! op om een gooi te doen naar het presidentschap. Hollande ziet het met lede ogen aan.

5. De president die het homohuwelijk erdoor duwde

Zal Hollande ook gelinkt blijven aan positieve ontwikkelingen? Wel, er was de klimaattop van Parijs, waarop een historisch akkoord bereikt werd over maatregelen om de klimaatopwarming binnen de perken te houden. En onder zijn presidentschap werden het homohuwelijk en homoadoptie ingevoerd in Frankrijk, ondanks heel wat protest van tegenstanders.

6. De president die een bijzonder "Franglais" sprak

Bij wijze van uitsmijter: op YouTube zijn een aantal filmpjes te vinden van Hollande die zich waagt aan het Engels. En dat gaat hem niet bijster goed af - in tegenstelling tot Macron, die uitstekend Engels spreekt. Het is zeker niet uniek voor een Frans politicus, maar wel erg grappig.

Meest gelezen