Gent gaat bussen flitsen die te snel rijden in autovrij gebied

In Gent worden bussen die te snel rijden in autovrij gebied binnenkort geflitst. Dat zegt schepen Filip Watteeuw (Groen). Vervoersmaatschappij De Lijn is het daar volledig mee eens.

Sinds de invoering van het circulatieplan geldt een maximumsnelheid van 20 kilometer per uur voor alle voertuigen die een vergunning hebben om in het autovrije gebied te rijden. Voetgangers klagen erover dat de bussen zich daar niet aan houden.

"Zeker als je in een voetgangersgebied, een autovrij gebied bent, dan is het normaal dat je daar de zwakkere weggebruikers, de voetgangers en fietsers voorrang geeft", zegt schepen Watteeuw. "Voertuigen die daar toch nog mogen doorrijden, die moeten zich aanpassen aan die voetgangers en fietsers en dat betekent dus een aangepaste snelheid.

De Lijn steunt de beslissing van de stad, zegt woordvoerder Davy Van Swael. "Wij verwachten net hetzelfde van onze chauffeurs, namelijk dat die regels gerespecteerd worden. Wij zetten zelf controleurs in om daarop toe te zien. Controles zijn alleen maar een probleem voor wie de regels niet respecteert.

Het is nog onduidelijk wanneer de eerste flitsers in het autovrij gebied opduiken. Plannen om ook fietsers die te snel rijden te beboeten zijn er voorlopig nog niet.

Meest gelezen