Grote politieactie aan Gare du Nord in Parijs: "3 gevaarlijke verdachten gezocht"

In Parijs is er gisteravond laat een grote politieactie gehouden aan de Gare du Nord. Volgens Franse media was de politie op zoek naar drie gevaarlijke verdachten. Even voor 2 uur in de nacht werd het station opnieuw vrijgegeven. Uiteindelijk zou niemand zijn opgepakt.

De politieactie begon rond 23 uur. De antiterreurbrigade kwam ter plaatse. Het trein- en metroverkeer werd stilgelegd wegens "veiligheidsredenen". Het station zelf werd geëvacueerd en de omgeving afgesloten. Reizigers onderweg naar Gare du Nord meldden dat hun treinen stil stonden.

De politie sprak van een "verificatieoperatie". Even voor 2 uur kwam de melding dat de operatie voorbij was en dat de situatie progressief zal normaliseren. De antiterreurbrigade is opnieuw vertrokken. Volgens de Franse nieuwszenders BFM TV en Franceinfo werd uiteindelijk niemand opgepakt.

"Op zoek naar drie verdachte mannen"

Volgens de Franse krant Le Parisien doorzocht de politie een TGV die afkomstig was uit Valenciennes (Noord-Frankrijk). Men zou op zoek geweest zijn naar drie verdachte mannen van wie het profiel vorige vrijdag aan de Franse inlichtingendiensten werd gesignaleerd door een partnerland van Frankrijk.

"De verdachten worden als gevaarlijk beschouwd", aldus de Parijse krant. Een controleur maakte melding van de mogelijke aanwezigheid van de drie verdachten aan boord van de trein, waarop de politieactie werd opgestart. Kennelijk was het dus loos alarm.

"Rapide, rapide, out, out"

Een getuige die vanavond laat met de Eurostar vanuit Londen aankwam in Gare du Nord getuigt bij persagentschap AP: "Er waren onmiddellijk politieagenten, een van hen had zijn hand op zijn wapen. Toen we op het perron liepen, kwam een van hen naar ons en riep: "Vlug, vlug, naar buiten, buiten."

Gare du Nord is het drukste station van Frankrijk, met internationale verbindingen naar onder meer Londen en Brussel. In Frankrijk is nog steeds de noodtoestand van kracht naar aanleiding van de terreurdreiging.

Meest gelezen