Gutman: "Extremistische kandidaat kan 25 procent halen, en in de VS kan dat volstaan"

Howard Gutman, de ambassadeur van de VS in ons land onder Obama, heeft vastgesteld dat een "extremistische" kandidaat de steun kan krijgen van zo'n 25 procent van de stemgerechtigden. In de VS kan je daarmee verkozen worden, in Frankrijk word je daarmee van de kaart geveegd, zo zei hij in "De afspraak".
Howard Gutman in "De afspraak".

Iedereen zegt dat Marine Le Pen het zo slecht gedaan heeft, en Donald Trump zo goed, zei Gutman, maar Le Pen heeft meer stemmen gekregen van de Franse stemgerechtigden dan Trump van de Amerikaanse.

Ze haalde 34 procent bij een opkomst van 74 procent, en ze kreeg dus de steun van 26 procent van de stemgerechtigden, terwijl slechts 24 procent van de Amerikaanse stemgerechtigden Trump steunde. De rest heeft op Hillary Clinton gestemd of is thuis gebleven, en 6 procent heeft gestemd maar niet op Clinton of Trump maar op "Mickey Mouse, Howard Gutman of Ronald Reagan die dood is", zo zei Gutman in "De afspraak".

Slechts ongeveer een kwart heeft dus gestemd voor Le Pen of Trump, en Gutman leidt daaruit af dat een extremistische kandidaat, "iemand van buiten het reservaat", altijd een op de vier stemmen kan halen. Het grote verschil is, zo zei hij, dat je in Frankrijk met zo'n uitslag met de grond gelijk gemaakt wordt, terwijl je ermee in de VS, als je tegenstander onpopulair is zoals Hillary Clinton, kunt winnen.

Oneens met Obama

Ex-ambassadeur Gutman zei ook nog dat hij het niet vaak eens is geweest met gewezen president Barack Obama, maar dat hij de steun van Obama voor Macron een grote vergissing vond, net zoals zijn tussenkomst tegen de brexit. 

Obama heeft zich openlijk uitgesproken tegen de brexit en de Fransen opgeroepen om voor Macron te stemmen, en volgens Gutman wijst dat er op de Obama de Europeanen niet goed aangevoeld heeft. De Europese bondgenoten en vrienden willen dat de VS hen steunt, maar niet dat de Amerikanen hen vertellen wat ze moeten doen in binnenlandse aangelegenheden. 

Donald Trump is er mee begonnen iemand te steunen, zei Gutman, "Trump die het verschil niet kent tussen Frankrijk en Nederland", en hij heeft gedacht dat Marine Le Pen klonk zoals hij zelf, en dus zei hij dat hij haar steunde. 

Toen Obama dat hoorde, had hij daarboven moeten staan, vindt Gutman, en had hij moeten zeggen dat hij hoopte dat de Franse democratie goed zou werken, had hij iedereen moeten aanmoedigen om te gaan stemmen, en moeten zeggen dat als er gevolg gegeven zou worden aan de wil van het Franse volk, dat dan de wereld daar beter van wordt.   

Meest gelezen