Jolien Durwael (StuBru): "Huidkanker? Dat kon niet, daar was ik te jong voor!"

Hoewel iedereen de gevaren van te veel zon kent, krijgen jaarlijks 35.000 mensen in ons land te horen dat ze huidkanker hebben. Omdat preventie noodzakelijk is, kan u zich deze week weer gratis laten testen bij een dermatoloog. En dat zouden ook jonge mensen moeten doen, vindt Jolien Durwael (Studio Brussel). Ze kreeg zelf huidkanker toen ze 27 was: "Ik dacht vroeger dat huidkanker enkel bij 50-plussers voorkwam. Nu ben ik zelf die ambetante vriendin die aan het zwembad zegt dat je je moet insmeren en af en toe best even de schaduw opzoekt."

Huidkanker is de meest voorkomende vorm van kanker in Europa. Ook in ons land, met 35.000 nieuwe gevallen per jaar. "Volgens mij leeft het nog onder de mensen dat de zon niet echt iets is waarvan we ons iets moeten aantrekken", vertelt Jolien Durwael (29), die twee jaar geleden zelf met de kanker werd gediagnosticeerd. "Je hebt het dus deels zelf in de hand door geregeld zonnecrème te smeren en op controle te gaan."

Preventie is noodzakelijk. Daarom organiseert Euromelanoma jaarlijks een preventieweek waarin u zich gratis bij een dermatoloog kan laten testen op huidkanker. "Je hebt maar één huid. Bescherm ze", klinkt het. En dat kan deze week: van 8 tot en met 12 mei.

"Het woord chemo maakte de kanker echt"

Bij Durwael begon het allemaal nadat ze een pigmentvlekje had gezien waarover ze zich ongerust maakte. Uiteindelijk bleek het niets te zijn, maar er werd wel op een andere plaats iets gevonden waarnaar verder onderzoek nodig was. "Ik weet nog goed dat ik op de metro zat en telefoon kreeg van een 02-nummer. Het ziekenhuis in Brussel. De dokter zei dat ik onmiddellijk moest komen. Er werd meteen gesproken over een melanoom en over huidkanker. In een reflex antwoordde ik: maar ik moet werken."

"Ik weet nog dat ik naar moeder heb gebeld omdat ik totaal verloren rondliep in die metro. Ik wist dat ik naar het ziekenhuis moest gaan, maar ik had geen idee meer welke metro ik daarvoor moest nemen of waar het zich bevond. Dat nieuws dat ze aan de telefoon vertellen, is bijzonder moeilijk te verteren."

In de wachtzaal zat Durwael met mensen die veel ouder waren dan zij. "Ik vroeg mij af wat ik hier zat te doen. Ik kon dit gewoonweg niet meemaken. Ik was hier te jong voor. Ik sport en eet gezond. Dit was onrealistisch. Ik associeerde huidkanker enkel met 50-plussers."

Ook haar omgeving reageerde heel verrast. "Hierdoor besefte ik dat je niet aan iemand kan zien of hij of zij potentieel kanker kan krijgen. Mensen vroegen telkens wat ik misdaan had. Ze zoeken dus nog altijd naar een reden waarom iemand zoiets krijgt."

Toen ze het lokaal van de dokter binnenging, verliep alles in een stroomversnelling. Kleren uit, onder verdoving en vlekje weghalen. Maar het was niet gedaan. "Daarna hebben ze beslist om mij nog eens te opereren en plaatselijke chemo toe te passen." Voor Durwael was dit het moeilijkste om mee om te gaan. "Het woord chemo maakte de kanker echt."

"Geniet van de zon, maar doe het verantwoord"

"Het is gekomen doordat ik nogal een zonneklopper was. Ik ging graag met mijn vriendinnen op het strand liggen bakken. Daar schaam ik mij nu voor." Net zoals bij alle andere kankers is er ook een groot deel dat genetisch bepaald is. Na enkele testen bleek huidkanker ook bij Durwael in haar DNA te zitten. De zon triggert in haar geval de kanker. "Daarom is die preventieweek zo belangrijk. Zodanig dat mensen even langsgaan en zich laten controleren en te weten dat je safe zit. Al is het maar vlug even voor het werk."

93 procent van de Belgen kent de gevaren van te veel zon. Toch beschermt maar 6 procent zich iedere dag. Omdat huidkanker een veelvoorkomende vorm is, weten veel mensen niet of ze er al dan niet vatbaar voor zijn. Daarom is het belangrijk dat ook jonge mensen zich regelmatig insmeren met zonnecrème en op controle gaan. "Je hebt het ook grotendeels zelf in de hand. Nu ben ik die ambetante vriendin geworden die aan het zwembad zegt dat je je moet insmeren en af en toe best even de schaduw opzoekt. Je kan nog genieten van de zon, maar doe het verantwoord."

"Het heeft een soort vechtlust in mij wakker gemaakt"

De kanker heeft een enorm grote impact gehad op Durwael haar leven. De periode van thuiszitten is voor haar voorbij. Ze werkt weer, als Conversation Manager bij Studio Brussel. Maar het blijft aan haar knagen. "Dat is twee jaar gelden, maar ik droom daar nog vaak over. Het is een zeer intens onderdeel van mijn leven geworden."

Iedereen kent in zijn of haar omgeving wel iemand die kanker heeft of heeft gehad. Maar door er zelf mee te worden geconfronteerd, heeft het Durwael haar vechtlust vergroot. "Ik heb zoiets van: dit kan niet, dit gaat niet door en ik ga hier blijven tegen vechten. Het heeft een soort vechtlust in mij wakker gemaakt, waardoor ik net een marathon heb gelopen voor "De stichting tegen kanker" en waardoor ik mij ook inzet voor die preventiecampagne. Ik besef nu hoe heel dichtbij het kan komen door "maar" in de zon te lopen."

Meer informatie over huidkanker: www.euromelanoma.org/belgie

 

Herbekijk het interview met Jolien Durwael in "De afspraak":

Meest gelezen