Macron-kiezers stemmen vooral tegen Le Pen, niet voor zijn programma

Fransen die op Emmanuel Macron hebben gestemd, hebben dat vooral gedaan om te voorkomen dat Le Pen zou winnen. Wie dan weer op Marine Le Pen heeft gestemd, deed dat vooral om politieke vernieuwing teweeg te brengen. Dat blijkt uit een onderzoek van onderzoeksbureau Ipsos. Slechts een minderheid verkiest de nieuwe president voor zijn politiek programma.
PHOTOSTOCK-ISRAEL/SCIENCE PHOTO LIBRARY

Het onderzoeksbureau Ipsos heeft tijdens de twee dagen voor de tweede en laatste ronde van de Franse presidentsverkiezingen gepeild naar de redenen achter de kiesintenties van de Fransen. Meer informatie over de onderzoeksmethode in het kaderstukje onderaan. Uit de peiling zijn enkele opvallende resultaten gekomen.

Waarom Macron?

Bijna de helft van de Macron-kiezers heeft hem in het Élysée gestemd om te voorkomen dat Marine Le Pen er haar intrek zou nemen. Een derde van de Macron-kiezers kleurde het bolletje naast de En Marche-voorganger voor de politieke vernieuwing die hij teweeg zou brengen. Amper 16 procent verkiest hem voor zijn programma.

PHOTOSTOCK-ISRAEL/SCIENCE PHOTO LIBRARY

Kiezers die tijdens de eerste ronde op andere kandidaten hebben gestemd en nu voor Macron stemmen, doen dat in het overgrote deel van de gevallen om Le Pen het presidentschap te ontzeggen. Vooral kiezers van Mélenchon wilden dat laatste voorkomen. Ruim 7 op de tien Mélenchon-aanhangers kiest voor die reden voor Macron. 1 op 5 kiest overigens bovenal voor politieke vernieuwing.

Waarom Le Pen?

Bij Le Pen-kiezers valt op dat zo’n 40 procent voor haar kiest voor de politieke verandering waar ze volgens hen voor staat. Een derde van de kiezers kiest voor de frontvrouw van het Front National voor haar politiek programma. Slechts 22 procent van de Le Pen-kiezers verkiest haar voornamelijk om zo Macron uit het Élysée te houden.

PHOTOSTOCK-ISRAEL/SCIENCE PHOTO LIBRARY

Kiezers die in de eerste ronde voor een andere kandidaat hebben gekozen, maar zich tijdens de tweede ronde toch achter Le Pen schaarden, hebben dat in de meeste gevallen gedaan om te voorkomen dat Macron president van de Republiek zou worden. 1 op de 2 Fillon-kiezers die voor Le Pen kiest, doet dat voor die reden, tegenover 37 procent van de kiezers van Mélenchon en Dupont-Aignan. Onder kiezers die tijdens de eerste ronde op een andere kandidaat hebben gestemd, heeft een derde nu op Le Pen voor politieke verandering.

Opvallend: geen van beide kandidaten moeten het van hun persoonlijkheid hebben. Slechts 8 procent van de Macron-kiezers en 7 procent van de Le Pen-aanhangers kiest om die reden voor hem of haar.

Politieke vernieuwing

Een groot deel van de aanhangers van de nieuwe Franse president en van de FN-frontvrouw hebben voor hun kandidaat gekozen om exact dezelfde motivatie: politieke verandering. Dat was eigenlijk al voor dit onderzoek  duidelijk. Het is in de geschiedenis van de Vijfde Republiek nog nooit gebeurd dat geen van de twee traditionele partijen de tweede ronde van de presidentsverkiezingen heeft gehaald.

De Fransen hebben dus nood aan iets nieuw. Emmanuel Macron heeft het uiteindelijk gehaald, al heeft slechts een minderheid hem verkozen voor zijn programma. Zelfs bij zijn eigen aanhangers, kiest slechts de helft voor hem voor zijn programma. Toch is het afwachten in hoeverre Macron de beloofde politieke vernieuwing -en zijn programma- zal kunnen uitvoeren. Veel hangt af van hoeveel zetels hij kan veroveren tijdens de komende parlementsverkiezingen.

Onderzoeksbureau Ipsos heeft tussen 4 en 6 mei 4.838 Franse kiezers van 18 jaar en ouder via het internet ondervraagd. De steekproef is gewogen op geslacht, leeftijd, beroeps en regio.

Meest gelezen