Macron is niet de enige knaap in het clubje van jonge, politieke wolven

De 39-jarige Emmanuel Macron is aan zet in Frankrijk. Hij is de jongste Franse president ooit en hij is niet alleen. Het clubje van jonge wolven dat oude politieke krokodillen vervangt, wordt alsmaar groter. De ervaren Duitse bondskanselier Angela "Mutti" Merkel (62) en Britse premier Theresa May (60) zullen moeten onderhandelen met een nieuwe generatie. En dat is niet altijd evident, want herinnert u zich nog dat een zekere Alexis Tsipras een tijdlang Europa's kwelduivel leek? Welke jonge wolven zitten zoal aan de overlegtafel ?

Alexis Tsipras (42): de ingenieur met een vlotte babbel

Emmanuel Macron maakt een politieke blitzcarrière, maar zijn Griekse collega Alexis Tsipras (42) moet niet veel onderdoen. De piepjonge Tsipras toonde eerst geen interesse in politiek, zijn passie was voetbal. Toen een nieuwe centrumrechtse regering een rist onpopulaire onderwijshervormingen wou doorvoeren, ging de 17-jarige Tsipras echter in het verzet. Zo nam hij de leiding over de bezetting van zijn middelbare school. Tijdens zijn studies voor ingenieur was hij lid van de communistische KNE. Hij hopte later over naar het radicaal-linkse Synaspismos om die kleine coalitie in 2005 om te vormen tot het blok Syriza. Tsipras werd het boegbeeld en deed een gooi naar de burgemeesterssjerp van Athene. Op zes jaar tijd schopte hij het van partijvoorzitter tot oppositieleider in het parlement. In 2015 werd hij beëdigd als nieuwe premier. Tsipras was toen 40 jaar.

De populariteit van Tsipras is makkelijk te verklaren: buiten een vlotte babbel en een charmant voorkomen (zo treedt Tsipras altijd op met een open hemd en zonder stropdas) beloofde hij de Grieken in tijden van crisis niet te beknibbelen op pensioenen en de btw op voedingsmiddelen niet te verhogen. In zijn onderhandelingen met bondskanselier Merkel over Europees geld voor het in schulden zwelgende Griekenland bleek Tsipras een taaie klant. In ruil voor verdere besparingen en economische hervormingen zei Europa uiteindelijk een steunpakket van 87 miljard euro toe. Maar de Grieken krijgen dat geld slechts mondjesmaat. Telkens opnieuw moeten ze bewijzen dat ze het menen met de besparingen. Het blijft tot vandaag balanceren op een slap koord.

Er kan al eens gelachen worden tussen Tsipras en Merkel, maar dat gaat niet altijd van harte. De twee hielden in 2015 maandenlang keiharde onderhandelingen.

Charles Michel (41): politiek met de paplepel ingegeven

Charles Michel (MR) werd met zijn 38 lentes in 2014 ook de jongste premier van ons land. Hij kreeg politiek via de paplepel mee, als oudste zoon van minister van Staat Louis Michel. Michel haalde zijn licentiaat in de rechten aan de ULB en de Universiteit van Amsterdam. Hij wachtte evenwel het einde van zijn studies niet af om zijn eerste stappen in de politiek te zetten: hij was amper 18 toen hij verkozen raakte tot provincieraadslid in Waals-Brabant.

In 1999 maakte hij als jongste lid van het halfrond zijn entrée in de Kamer. Zijn loopbaan kende een steile vlucht toen partijvoorzitter Daniel Ducarme hem in 2000 naar Namen stuurde om er Jean-Marie Sévérin op te volgen als minister van Binnenlands Bestuur en Ambtenarenzaken in de Waalse regering.

Mark Rutte (50): de ideale schoonzoon met ijzeren wil

De Nederlandse premier Mark Rutte is al zeven jaar aan de macht. Hij werd premier op zijn 43ste. Rutte begon eind jaren 80 bij de VVD (Volkspartij voor Vrijheid en Democratie) als voorzitter van de jongerenafdeling, de JOVD. Na een loopbaan bij Unilever werd hij staatssecretaris van Sociale Zaken in het kabinet Balkenende II. In het kabinet Balkenende III was hij staatssecretaris van Onderwijs. In 2009 riepen zijn collega-parlementariërs hem uit tot "Politicus van het jaar". Hij won ook de verkiezingen midden maart van Geert Wilders (PVV).

Het succes van Rutte? Ondanks zijn vrijgezellenstatus draagt hij al járen het imago van "ideale schoonzoon" mee. Rutte wordt omschreven als "een knappe, deftige, beleefde en vlotte man mét een ijzeren wil".

Justin Trudeau (45): de selfiepremier

Menig vrouwenhart en wellicht ook mannenhart slaat sneller bij het zien van de Canadese premier Justin Trudeau. Trudeau werd op zijn 43ste premier en heeft intussen de status verworven van een heuse popster. Niet alleen de looks kunnen bekoren, Trudeau staat na tien jaar conservatisme met Stephen Harper voor pure verandering. De gewezen leraar Frans en wiskunde noemt zichzelf een feminist, ijvert voor het klimaat, wil marihuana legaliseren en stapt vlotjes mee in gayparades.

Er is echter een groot verschil tussen de perceptie van Trudeau in het buitenland, en welk beeld de Canadezen van hem hebben. "Buitenlandse media zien in Trudeau een zuivere held. Kijk maar hoe hij voor CETA heeft gevochten, of hoe hij eigenhandig vluchtelingen verwelkomt in zijn land. Dat beeld is zorgvuldig gecreëerd door zijn entourage", zegt VRT-journalist Lode Roels die een tijdje in Canada woonde. In eigen land wordt Trudeau na anderhalf jaar premierschap nog steeds breed gedragen door zijn bevolking, al is er sinds zijn aantreden wel iets veranderd. "In eigen land is hij eerder een klassieke politicus dan een rockster. Zo heeft hij zijn verhoopte kieshervorming -een van zijn verkiezingsbeloften- moeten intrekken. En in de contacten met de VS draait het volgens de Canadezen te veel om de handel en te weinig over de rest."

Meest gelezen