Macron wint met 66,10 procent: de cijfers op een rijtje

De centrumrechtse kandidaat Emmanuel Macron heeft de tweede ronde van de Franse presidentsverkiezingen gewonnen met 66,10 procent van de stemmen, tegenover 33,90 procent voor de extreemrechtse Marine Le Pen. Het Franse ministerie van Binnenlandse Zaken heeft de definitieve resultaten officieel meegedeeld.

Macron kreeg in totaal 20.753.797 stemmen achter zich, Le Pen 10.644.118 stemmen. In de eerste ronde kreeg Macron 24,01 procent van de stemmen achter zich, tegenover 21,03 procent voor Le Pen.

Opvallend is dit jaar het hoge aantal mensen dat niet ging stemmen. Volgens Binnenlandse Zaken kwam een kwart van de stemgerechtigden (25,44 procent) niet opdagen. Het is geleden van 1969 dat er nog zo weinig mensen hun stem uitbrachten in de tweede ronde van een presidentsverkiezing, en het is ook de eerste keer sinds het einde van de jaren zestig dat tijdens de eerste ronde meer mensen gingen stemmen dan tijdens de tweede ronde. Op 23 april bracht 77,77 procent van de kiesgerechtigden zijn stem uit.

Opvallend is ook het hoge aantal mensen dat een blanco of een ongeldige stem uitbrachten: meer dan 4 miljoen. 8,51 procent van de kiezers stemde blanco, 2,86 procent stemde ongeldig. In totaal 11,47 procent van het aantal mensen dat hun stem uitbracht. Ook dat is een nieuw record sinds 1969, toen 6,4 procent van de kiezers blanco stemde.

Meest gelezen