Ongezien: Meer dan 4,2 miljoen Fransen stemmen blanco of ongeldig

Meer dan 4,2 miljoen Fransen hebben blanco of ongeldig gestemd, en zo hun stem niet aan de centrumkandidaat Emmanuel Macron of de extreemrechtse Marine Le Pen willen geven. Dat meldt het ministerie van Binnenlandse Zaken op zijn website, na telling van 89 procent van de stemmen.

Ongeveer 12 procent van de kiezers die hun stem uitbrachten (en 9 procent van de ingeschreven stemgerechtigden) stemde blanco of ongeldig, wat ongezien is. Ter vergelijking, bij de vorige verkiezingen, toen François Hollande het haalde van Nicolas Sarkozy, bedroeg het percentage blanco en ongeldige stemmen bijna 6 procent. 1969 was het vorige recordjaar, met 6,4 procent blanco of ongeldige stemmen.

Volgens een analyse van Ipsos zouden in totaal 4,2 miljoen Fransen een blanco of ongeldige stem uitbrengen. Het onderzoeksbureau ziet daarin het bewijs dat veel kiezers in Marine Le Pen geen boeman meer zien. De analyse toont ook aan dat 41 procent van de Fransen die in de eerste ronde voor de linkspopulistische kandidaat Jean-Luc Mélenchon hadden gestemd, niet meer zijn gaan stemmen of een ongeldige stem hebben uitgebracht, net als 32 procent van de kiezers die voor de conservatief François Fillon hadden gestemd.

Ook de opkomst van de verkiezing lag dit jaar erg laag. Volgens de peilingen zal de afwezigheidsgraad 25-26 procent bedragen, wat het hoogste percentage is voor een tweede ronde sinds 1969 (31 procent). Op de website van het ministerie van Binnenlandse Zaken bedraagt de opkomst, met 89 procent van de stemmen geteld, 75,13 procent.

De schaduw die hangt over Macrons zege

VRT-journaliste en kenner Sofie Vander Donckt ziet dat de nieuwe president Emannuel Macron een aantal werkpunten heeft. "Ik wil geen spelbreker zijn maar een opkomst van net geen 75 procent... Wie zijn de mensen die thuis bleven? Een kwart van de radicaallinkse kiezers van Jean-Luc Mélenchon, ook de jongeren (-24 jaar) en de werklozen bleven massaal thuis. Dat geeft al een impressie van de terreinen waar Macron nog zwak staat."

"De Franse openbare omroep berekende dat 43 procent van alle ingeschreven kiezers voor Macron heeft gekozen (en velen bij gebrek aan beter). Het aantal afwezigen opgeteld met blanco of ongeldige stemmen bedraagt ook al 32 procent, of 16 miljoen Fransen die niet kozen voor Marine Le Pen of Macron. Het is in die omstandigheden dat volgende maand de parlementsverkiezingen plaatsvinden. Waar uiteindelijk de beslissing valt of Macron bewegingsvrijheid krijgt om te regeren."

De redenen om blanco te stemmen?

Na de eerste ronde van de Franse verkiezingen, twee weken geleden, hield het onderzoeksbureau Ipsos een bevraging onder het motto "Begrijp de keuze van de Fransen".

Een van de vragen luidde: Welke reden zou verklaren waarom u tijdens de tweede ronde niet zou stemmen? 31 procent liet weten niet te willen kiezen tussen twee kandidaten die ze totaal verwerpen, 28 procent heeft niets tegen de kandidaten maar is het gewoon niet eens en 16 procent vindt dat zijn stem niet uitmaakt (want Macron verslaat toch Le Pen).

Andere vraag: Welke reden zou verklaren waarom u tijdens de tweede ronde blanco of ongeldig zou stemmen? 51 procent liet weten niet te willen kiezen tussen twee kandidaten die ze totaal verwerpen, 39 procent heeft niets tegen de kandidaten maar is het gewoon niet eens en 10 procent vindt dat zijn stem niet uitmaakt (want Macron verslaat toch Le Pen).

Meest gelezen