Syrië wil geen internationaal toezicht op veilige zones

De Syrische regering wil niet dat de Verenigde Naties (VN) of een internationale troepenmacht toeziet op de uitvoering van het vorige week door Rusland, Turkije en Iran beklonken plan om veilige zones in Syrië te introduceren. Dat heeft de Syrische minister van Buitenlandse Zaken, Walid Muallem gezegd.

Over het naleven van het donderdag getekende memorandum betreffende het installeren van wat officieel "desescalatiezones" heet, zal via controleposten en toezichtscentra gewaakt worden door de drie ondertekenende landen en mogelijk andere partijen. Muallem dacht in dit verband aan militaire politie. Onduidelijk is of de minister het over Russische dan wel Syrische MP's had.

De minister benadrukte ook dat het Syrische leger zal optreden tegen elke inbreuk op het akkoord of een aanval van de oppositie. Sinds de ondertekening van het memorandum is het geweld in Syrië afgenomen, maar vooral in het centrum van het land zijn er nog altijd gevechten.

Einde oorlog nog niet in zicht

De Verenigde Staten, die niet bij het plan betrokken zijn, wachten intussen af hoe het plan in de praktijk zal worden gebracht. Volgens minister van Defensie Jim Mattis zegt dat er nog veel onbeantwoorde vragen zijn over de werking ervan.

Van alle bestanden die tijdens de ruim zes jaar durende oorlog in Syrië werden gesloten, is het recente memorandum over veiligheidszones en no-flyzones het meest ambitieuze. Toch is een einde van het conflict nog niet in zicht. Het regime en de rebellen zijn het immers nog altijd verre van eens over de toekomstige rol van president Assad.

Meest gelezen