Van bijna 50 naar 2 departementen: het verlies van Le Pen verklaard

Tijdens de eerste ronde van de Franse presidentsverkiezingen was Marine Le Pen de grootste in grote delen van het noorden, oosten en zuiden van Frankrijk. In de tweede ronde haalde ze uiteindelijk maar 2 departementen binnen. Hoe komt dat? "Ze gedroeg zich in het laatste tv-debat niet presidentieel genoeg", legt Frankrijkkenner Piet Desmet (KU Leuven/KULAK) uit.

Tijdens de eerste ronde van de presidentsverkiezingen was Marine Le Pen de grootste in Noord-Frankrijk en grote delen van het oosten en zuiden. Emmanuel Macron kon vooral het westen en centrum bekoren. Tijdens de tweede ronde had de FN-politica het veel moeilijker. “Het is verrassend hoe slecht Le Pen het gedaan heeft als we rekening houden met haar relatief goede startpositie na de eerste ronde”, zegt Desmet. “Ze is uiteindelijk niet alleen geen president geworden, ze heeft ook 6 procent lager gescoord dan de peilingen.”

Volgens de Frankrijkkenner zit het televisiedebat (foto onder) daar voor een groot stuk tussen. “Ze was niet presidentieel genoeg”, klinkt het. Toch zijn er ook kleine opstekers voor de politica. “Ze scoort het dubbele van wat haar vader tegen Chirac heeft gehaald. Bovendien was er de “samenwerking” met Dupont-Aignan, wat erop wijst dat het “cordon sanitair” met FN doorbroken lijkt. Het FN is ook gematigder dan vroeger, wat rechtse kiezers kan afschrikken.”

Het hoge absenteïsme speelt volgens Desmet ook in het nadeel van Le Pen. “Normaal gesproken speelt dat in het voordeel van extreemrechts, maar hier is dat niet het geval.” In tegenstelling tot de strijd tussen vader Le Pen en Chirac in 2002 was er bijvoorbeeld geen massale mobilisatie. Niet voor Macron, maar ook niet voor Le Pen. “Extreemlinks, links en de rechts zijn afwezig gebleven”, zegt de Frankrijkkenner. “Als de extremen afwezig zijn, dan komt een centrumkandidaat als Macron daar sterker uit.”

(lees verder onder de foto)

"De oost-westas doorbroken"

“In het noorden houdt Le Pen vrij goed stand”, zegt Desmet. Zowel in Pas-de-Calais als in Aisne haalt ze het. In andere noordelijke regio’s is het vrij nipt en komt het soms maar op een half procent aan. “Dat zijn erg verpauperde regio’s”, legt de Frankrijkkenner uit. “Le Pen is er daar in geslaagd om echt de man in de straat mee te hebben.” De verrassing van het noorden is echter het departement du Nord. “Macron haalt er 57 procent, dat is echt wel opvallend”, zegt Desmet. “Bovendien doet Le Pen het ook niet zo goed in Rijsel.”

Waar in het noordoosten het vaak nog heel nipt is, scoort Macron opvallend goed in de Elzas en omgeving. “Een stuk van het oosten heeft hij duidelijk op Le Pen gewonnen. Vooral mede dankzij de Fillon-kiezers die er voor hem hebben gestemd”, zegt Desmet. “We kunnen wel stellen dat Macron zo de oost-westas doorbroken heeft.” Vooral in Lyon, de stad waar zijn politieke vader Gérard Collomb burgemeester is, is hij echt doorgebroken. Toch zijn er ook in het oosten regio’s waar het nog steeds relatief nipt was tussen beide kandidaten.

In het zuiden heeft Le Pen het niet gehaald, maar Macron scoort er ook niet zo goed. “Hij scoort er lager dan zijn landelijk gemiddelde. Toch heeft Le Pen Marseille en Nice niet kunnen binnenhalen”, zegt de Frankrijkkenner. “Le Pen scoort er een pak boven haar landelijk gemiddelde, maar niet genoeg om Macron te kloppen.”

Op het eiland Corsica is het ook een nek-aan-nekrace. Macron wint daar nipt van Le Pen. Volgens Desmet spelen daar vooral separatisme en afkeer van het centrale gezag van Parijs mee. “Het verwondert mij niet zo sterk dat het daar zo nipt was.”

In kaart:

(Door een technisch probleem laadt de kaart niet in de app. U kunt de interactieve kaart wel bekijken op de mobiele en desktopsite)

Meest gelezen