Véronique Leysen: "Borstvoeding is bij veel jonge mama's nog altijd een taboe"

De actrice en kersverse mama Véronique Leysen (31) heeft een Instagramfoto gedeeld waarop ze met trots haar zoontje Otto borstvoeding geeft. Dat doet de onderneemster en vrouw van Thomas Vanderveken met een duidelijke boodschap: "Borstvoeding is bij veel jonge mama's onbekend en daarom nog altijd taboe. Ik probeer borstvoeding in een positief daglicht te plaatsen, want het is zo een mooi fenomeen."

"Borstvoeding geven is prachtig, één van de mooiste dingen uit de natuur. Stel je voor hoe een vrouw letterlijk haar kind kan voeden met haar lichaam. In mijn ogen is dat schoonheid, een vorm van goddelijkheid. Te weten dat mijn lichaam niet enkel een levend wezen kan creëren en op de wereld kan zetten, maar dat het werkelijk ook de baby kan voeden met melk uit mijn eigen borsten, brengt me telkens opnieuw in een staat van vervoering. Het is een voorrecht om vrouw te zijn", schreef Véronique Leysen bij de borstvoedingsfoto die ze gisteren op Instagram deelde. De foto kreeg intussen al meer dan 7.000 likes en tientallen positieve commentaren.

"Kersverse moeders zitten vaak met vragen en hebben nood aan ondersteuning om nog beter voor hun kindje te zorgen. Ze vinden het idee van borstvoeding geven eng of zijn onvoldoende geïnformeerd, waardoor het soms mislukt. Jonge mama's hebben daarom nood aan de juiste begeleiding", zegt Véronique.

Internationale Dag van de Vroedvrouw

Volgens Véronique speelt de vroedvrouw een sleutelrol in die begeleiding. "Tijdens en na mijn zwangerschap had ik een sterke band met haar."

Dat de actrice net nu de foto deelt met haar Instagramvolgers, is een bewuste keuze. "Afgelopen vrijdag was het Internationale Dag van de Vroedvrouw. Mijn vroedvrouw heeft toen de Gouden Pinard 2017 gewonnen, een prijs voor de vroedvrouw van het jaar. Bovendien heeft ze meegeholpen aan de ontwikkeling van een nieuwe toolkit die je doorheen de verschillende fases van borstvoeding helpt." Die kit is voor vroedvrouwen, zodat zij naar alle jonge mama’s dezelfde tips en richtlijnen kunnen communiceren. Het gebrek aan eenduidige communicatie is volgens Véronique namelijk dé reden waarom moeders soms onvoldoende geïnformeerd zijn.

"Als je net bevallen bent, komen er soms 10 vroedvrouwen naar je toe die elk andere tips geven over borstvoeding. Je hebt echter één iemand nodig die je begeleidt en je door die fase helpt", aldus nog Véronique. "Met mijn foto probeer ik borstvoeding in een positief daglicht te plaatsen, want het is zo een mooi fenomeen."

Meest gelezen