Vos: "Meer nodig dan Europese hymne om Frankrijk centraal te plaatsen in Europa"

"Er is meer nodig dan het Europese volkslied om Frankrijk centraal te plaatsen in Europa." Na de overwinning van Emmanuel Macron is Hendrik Vos, professor Europese politiek aan de Universiteit Gent, vooral benieuwd naar hoe de nieuwe president zijn ideeën in de praktijk gaat omzetten, want hij heeft veel werk voor de boeg. Vos ziet echter niet veel andere leiders die zo opvallend de pro-Europese kaart trekken.
AFP or licensors

Dat Macron gisteravond zijn intrede deed aan het Louvre op de tonen van de Europese hymne is uiteraard geen toeval. "Het is wel speciaal. Ik zie niet veel andere Europese leiders met zoveel overtuiging de Europese kaart trekken", zegt Hendrik Vos in "De ochtend" op Radio 1. "Hij had tijdens zijn campagne ook al vaker gezegd dat je geen problemen oplost door een grote muur rond Frankrijk te zetten of door uit de euro te stappen. Met dat pro-Europese programma is hij verkozen geraakt. We zullen nu zien hoe hij probeert die pro-Europese verhalen in de praktijk om te zetten."

Macron heeft tijdens zijn campagne al een en ander gezegd over wat hij in Europa anders wil zien. "Als het over de euro gaat, zegt hij: we hebben een Europese minister van Financiën nodig, we moeten aan gezamenlijk schuldbeheer doen. Dat zal in Duitsland misschien niet zo gemakkelijk liggen. Hij wil een minimumloon in Europa, dat zal in oost-Europa wat moeilijker liggen. Hij wil inzetten op een Europese defensie. Het zijn allemaal dingen die wel leven in Europa, maar die ook niet zo gemakkelijk te realiseren zijn. Hij zal geen zotte dingen doen in Europa, dat lukt ook niet, om met die 27 landen de revolutie te gaan maken."

"Alles ligt op zijn gat"-sfeer zal gekanteld worden

Toch is er verandering mogelijk met Macron. "Hij wil meer dan Hollande Europa weer op de kaart zetten, vanuit een aantal overtuigingen over hoe het beter zou kunnen. Hij probeert ook een soort netwerk daarrond te bouwen, is al bij Merkel en Juncker op bezoek geweest. Hij heeft ook goede banden met België en Italië."

Mogelijk zal er hierdoor in Europa een kerngroep ontstaan die sneller vooruitgaat. "Ik zie in elk geval dat rond de vaste waarden, de oude lidstaten (België, Frankrijk, Duitsland), dat er daar wel weer wat meer schwung in zou kunnen komen. In Duitsland zal Merkel of Schulz de nieuwe kanselier worden, wellicht ook met een pro-Europees programma. De "alles ligt op zijn gat"-sfeer van de voorbije periode zal wel gekanteld worden, zonder dat je daarom meteen een grote ommekeer gaat zien." 

Vos merkt ook nog op dat Macron de afgelopen weken de vriend van alleman geworden is, de liberalen zeggen dat hij "een echte liberaal" is, de christendemocraten noemen hem "een echte christendemocraat" en ook de socialisten en de groenen steunen hem. "Wat hij echt van accenten zal leggen in zijn beleid, dat zullen we moeten zien. Dat zal wel iets zijn dat het midden zal vertegenwoordigen, maar dat dan wel met een soort ambitie zal beginnen trekken." 

"Er is wel wat werk te doen voor Macron"

Op economisch vlak heeft Macron heel wat werk voor de boeg. "De geloofwaardigheid van een Franse president op economisch vlak in Europa hangt heel sterk af van wat hij in eigen land presteert. Daar heeft Hollande zich op stuk gebeten. De werkloosheid ligt hoger in Frankrijk dan elders, de groei stelt teleur, het begrotingstekort is hoger... Dan wordt het moeilijk om in Europa grote dingen te forceren. Duitsland kon wel de bakens uitzetten."

Econoom Geert Noels benadrukt dat "de enormiteit van de problemen in Frankrijk erkend moeten worden vooraleer men de hoop gaat aanwakkeren dat Macron er iets aan kan doen. Deze dingen (hoge werkloosheid aanpakken, concurrentiekracht opkrikken, begrotingstekort wegwerken,...) vereisen een aanpak op lange termijn. De verwachting is dat hij in zijn eerste jaar al dingen zal kunnen realiseren, maar dat lijkt mij bijzonder moeilijk."

Vos treedt Noels daarin bij. "Frankrijk is op economisch vlak een nogal star en stram land. Dat doen kantelen, is een hele opgave. Pas dan zal hij kunnen meespelen in Europa. Het is niet met alleen dat Europese volkslied te spelen dat je Frankrijk centraal gaat plaatsen in Europa. Er is wel wat werk te doen voor Macron."

Meest gelezen