Welke president kiezen de boze en naar verandering snakkende Zuid-Koreanen?

Vandaag, twee dagen na de verkiezingen in Frankrijk, wordt in Zuid-Korea een nieuwe president gekozen. Daar heerst een gelijkaardig ongenoegen over de economie en de corruptie en bovendien hangt de schaduw van de oorlogsdreiging vanuit het communistische Noord-Korea over het land.
Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.

Eerder dit jaar moest de conservatieve presidente Park Geun-hye (foto in tekst) ontslag nemen nadat ze genoemd was in een corruptieschandaal. Miljoenen Zuid-Koreanen waren toen op straat gekomen om haar ontslag te eisen.

De Republiek Korea zoals het land officieel heet, is de vierde economie in Azië met meer dan 51 miljoen inwoners, maar de motor sputtert al een tijdje. De jeugdwerkloosheid is boven de 10% gestegen en vooral jonge kiezers willen nu iets anders.

De ongelijkheid neemt toe en veel mensen zijn de nauwe banden tussen de politiek en de "chaebols" -de grote Zuid-Koreaanse ondernemingen zoals Samsung en Hyundai beu. De families achter die groepen hebben een stevige vinger in de pap in de politiek, maar krijgen de laatste tijd het gerecht achter zich.

Die "chaebols" waren de motoren van de snelle industrialisering en economische opvang van Zuid-Korea in de jaren 70 en 80. Ze verschaften werk en welvaart, maar eisten wel strikte discipline en keihard werk van hun personeelsleden. Zuid-Korea heeft dan ook één van de langste werkweken ter wereld.

Vooral de jonge Zuid-Koreanen zijn het nu beu om hun kinderwens uit te stellen, erg lang tot in de avond te werken en hun leven te laten domineren door hun werkgever. Ook wordt de "chaebols" verweten dat ze de economie afremmen door kmo's het leven zuur te maken en zo in feite jobcreatie tegenwerken.

Copyright 2016 The Associated Press. All rights reserved. This material may not be published, broadcast, rewritten or redistribu

Wie gaat dat veranderen?

De roep om verandering is groot en bij gebrek aan een "Koreaanse Macron" stellen veel jongeren hun hoop op Moon Jae-in van de centrumlinkse Democratische Partij van Korea (DPK), met zijn 64 jaar de oudste van de drie koplopers bij de kandidaten. Moon verloor bij de vorige verkiezingen nipt van Park Geun-hye en voert nu campagne onder het label "betrouwbaar" en "propere politiek", los van corruptie en vriendjespolitiek. Hij wil ook massaal banen scheppen, vooral dan in de publieke sector en infrastructuurwerken. Moon wil via het herstarten van een dialoog de spanningen met het communistische Noord-Korea verminderen en als gebaar de ontplooiing van Amerikaanse THAAD-antiraketsystemen uitstellen. Dat kan dan weer tot hommeles leiden met bondgenoot Amerika.

Tegenover Moon staat de 62-jarige kandidaat van de regerende conservatieve partij Hong Jun-pyo. Met zijn oproep om de vakbonden aan banden te leggen omdat ze de groei zouden afremmen, heeft hij het zichzelf moeilijk gemaakt en bovendien wordt "Hong Trump" -zoals zij bijnaam luidt- vaak betrapt om seksistische en homofobe uitspraken terwijl er ook berichten zijn over seksuele agressie. Veel Koreanen beschouwen hem als de man van het status-quo en de conservatieve dominantie.

Tussen beiden in staat Ahn Cheol-soo, 55 jaar, een arts die een antivirussoftwarebedrijf heeft opgericht en in januari uit de DPK van Moon was gestapt om zijn eigen weg te aan in het centrum.

In de peilingen leidt de centrumlinkse Moon met meer dan 40% voor Hong en Ahn met elk 18%. Wel is de centrist Ahn aan een opmars bezig.

Foto: de drie kandidaten bij de herdenking van de geboorte van de Boeddha. Van links naar rechts: Ahn, Hong en Moon. (Lees verder onder de foto).

Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.

De donkere schaduw uit het noorden

Hoezeer de economie en sociale veranderingen ook wegen op deze verkiezingen, toch zal niemand om de dreiging heen kunnen, die permanent uitgaat van het communistische regime in Noord-Korea.

Het voorbije jaar heeft Noord-Korea de spanningen steeds verder opgedreven met nieuwe kernproeven en rakettesten. Zuid-Korea kan rekenen op bondgenoten zoals Japan en de Verenigde Staten, maar maakt zich nu zorgen over de betrouwbaarheid van VS-president Donald Trump. Die dreigt er nu mee om "Noord-Korea zelf tot de orde te roepen als China dat niet doet" en veel Zuid-Koreanen sluiten een nieuwe Koreaanse oorlog niet meer uit door het opbod tussen Noord-Korea en Trump.

Dat zou het economische mirakel in Zuid-Korea voor een generatie te niet doen en mogelijk ook Japan en delen van China beschadigen, waardoor de snelle ontwikkeling van het Verre Oosten in het gedrang zou komen.

Kortom Zuid-Korea is een democratie en een erg ontwikkeld land, maar de inwoners hebben veel redenen om zich zorgen te maken over hun toekomst.

Copyright 2016 The Associated Press. All rights reserved. This material may not be published, broadcast, rewritten or redistribu

Meest gelezen