65e vrouw van sekteleider wil attractie maken van polygaam dorp

Het complex waar de Amerikaanse pedofiel en sekteleider Warren Jeffs ooit samenleefde met zijn 79 vrouwen, wordt mogelijk een toeristische trekpleister. Dat is althans het plan van zijn 65e vrouw, Brielle Decker. Zij wil het beruchte woonerf in Utah voor een miljoen euro kopen.
AP2004

Warren Jeffs zit een levenslange celstraf uit omdat hij jarenlang de leider was van een pedofiele en polygame sekte in de Amerikaanse staat Utah. In het plaatsje Hildale bouwde hij een sekte uit, als een afsplitsing van de mormoonse kerk. Die distantieerde zich van Jeffs’ sekte omdat hij een pleitbezorger was van huwelijken tussen jonge meisjes en oudere mannen.

Jeffs smolt eigendommen van sekteleden samen tot een groot, ommuurd woonerf waar hij met zijn 79 vrouwen samenleefde. Brielle Decker, De 65e vrouw waarmee hij officieus trouwde -want polygamie is illegaal in de VS- heeft nu het plan opgevat om van het grote complex in Hildale een toeristische trekpleister te maken.

Trekpleister

Decker was 18 jaar jong toen ze Jeffs’ 65e vrouw werd. Ze is intussen 31 jaar oud en woont nog in het complex. Ze hoopt voldoende geld bijeen te krijgen om het boeltje te kunnen kopen. Als dat lukt, wil ze er een plaats van maken waar oud-sekteleden elkaar kunnen ontmoeten.

Omdat het complex in de buurt ligt van de Grand Canyon en de Zion Canyon, hoopt Decker ook een toeristische trekpleister te kunnen maken van Hildale. “We zouden hier rondleidingen kunnen geven”, legt Decker uit aan persagentschap Reuters. “En het gedeelte waar de keukens en vergaderruimtes zijn, kunnen we gebruiken voor evenementen, een restaurant en een souvenirwinkel.”

2006 Getty Images

Levenslang

Oud-sekteleider Jeffs is nu 61 jaar oud en zit een levenslange celstraf uit in Texas. Halfweg de jaren 2000 kwam zijn sekte in de problemen, na klachten over misbruik. Jeffs werd in 2006 gearresteerd bij een wegcontrole. Twee jaar later kreeg hij levenslang, omdat hij minderjarige meisjes seksueel misbruikt had.

 

De eigendommen van zijn sekte zaten jarenlang in een fonds, maar in 2005 besloot de staat Utah dat te ontmantelen en de eigendommen terug aan de leden en ex-leden van de geloofsgemeenschap te verkopen.

Het bewuste woonerf heeft een geschatte waarde van ruim een miljoen euro. Het is dan ook geen gewone woonst, maar een complex met 41 slaapkamers, vergaderruimtes, gebedsplaatsen, eetkamers en twee grootkeukens.

2010 Trent Nelson

Meest gelezen