"Bij een echtscheiding verlies je meer dan alleen je partner: ook je vorig leven"

Bij een echtscheiding is verlies je niet alleen je partner, je neemt ook afscheid van een vorig (sociaal) leven", verduidelijkt relatiebemiddelaar Rika Ponnet in een reactie op de getuigenis van Isabelle Nijs. Zij vertelde over haar scheiding van gewezen veldrijder Sven Nys en stelde dat ze het moeilijk had met het verlies van vrienden die een kant kozen.
Sven Nys en Isabelle Nijs waren 12 jaar getrouwd.

Nys deed haar verhaal in "De bende van Annemie" op Radio 1. "Ik ben iemand die enorm veel belang hecht aan vriendschap. Ik was misschien naïef", zei Isabelle. Toen veel vrienden afstand namen na de scheiding voelde Isabelle zich dan ook gekwetst en verraden. Veel mensen die ze had leren kennen tijdens haar 12 jaar durende huwelijk, kozen voor Sven. Voor haar is vriendschap iets "all the way" en onvoorwaardelijk, dat bestaat in goede én slechte dagen. Intussen staat Isabelle weer sterker in haar schoenen en is ze milder geworden. "De scherpe kanten zijn eraf", klinkt het. Haar geloof in vriendschap is niet weg, integendeel ze staat er voor open.

Relatietherapeute Rika Ponnet (foto) kent het fenomeen. "Voor veel mensen is het niet mogelijk om op persoonlijke voet nog voort te gaan met beide partijen in een scheiding. Bij wie ze zich het best voelen, daar gaan ze mee verder", legt ze uit. Ponnet ziet gelijkenissen met een intens rouwproces. "Je verliest niet alleen je partner, maar ook je vorig (sociaal) leven met vrienden en zelfs schoonfamilie. Het is afscheid nemen van de wereld die je kent. Dat is op zich al moeilijk en dan is er de ontgoocheling van de vrienden die je verliest."

Veel hangt ook af van de omstandigheden van de scheiding of vrienden afhaken. Is het een gezamenlijke beslissing? Is er bijvoorbeeld een derde partij in het spel? Ponnet merkt vaak ook dat vrienden gewezen koppels volledig loslaten. "Dat er met geen enkele partij voortgegaan wordt. Dat zien we vooral bij vrouwen die plots alleen komen te staan. Zij worden dan als een vorm van bedreiging gezien voor de eigen relatie."

Meest gelezen