"Moffers" en "vossers" niet meer samen in gesloten instelling

Criminele jongeren en jongeren die het slachtoffer zijn van geweld- of zedenfeiten zullen niet meer samen opgesloten worden. Vlaams minister van Welzijn Jo Vandeurzen (CD&V) wil dat onmogelijk maken en werkt daarom aan een hervorming van het jeugdrecht. Dat schrijft De Standaard.
Gemeenschapsinstelling De Zande in Ruidelede

Jonge daders ("moffers", waarbij MOF staat voor "misdrijf omschreven feit") en slachtoffers ("vossers", waarbij VOS staat voor "verontrustende opvoedingssituatie") konden tot nu toe terechtkomen in een gesloten gemeenschapsinstelling zoals in Mol of Ruiselede. Maar daardoor is het voor de jongeren niet altijd duidelijk of ze een strafbaar feit hebben gepleegd of zelf slachtoffer zijn.

"Het onderscheid, ook voor diegene die dat beslist, is niet altijd duidelijk", legt Vandeurzen uit. "En de ervaring leert dat jonge criminelen, de zogenoemde "moffers", en "vossers", jongeren die door een verontrustende situatie dan soms samen in de instelling terechtkomen."

Jongeren die bescherming nodig hebben zouden op termijn alleen nog in private jeugdvoorzieningen worden geplaatst.

Meest gelezen