André Vermeulen: "Het ziet er nu weer wat beter uit voor Blanche"

Vanavond is het het moment van de waarheid voor Blanche in Kiev. De jonge Belgische zangeres (17) mag als vijfde kandidaat haar nummer "City lights" brengen in de eerste halve finale van het Eurovisiesongfestival. Om door te stoten naar de finale moet ze bij de eerste 10 eindigen. Na een hobbelig repetitieparcours ziet het er volgens André Vermeulen en Peter Van De Veire nu weer beter uit voor haar.
AFP or licensors

"Het lied heeft al een merkwaardige carrière achter de rug qua kansen", legt VRT-journalist en Songfestivalkenner André Vermeulen uit in "De ochtend" op Radio 1. "Bij de voorstelling steeg "City lights" meteen naar de top van de lijsten van de Britse bookmakers. Italië staat daar al weken muurvast op nummer 1. België heeft daar op een bepaald moment op 2 gestaan, ook lang op 3, maar is nu weggezakt naar plaats 13."

"De presentatie van haar lied is in Kiev in eerste instantie heel slecht overgekomen", vervolgt Vermeulen. "Blanche is een zangeres met weinig (tv)-ervaring. Ze is ook niet de zangeres met de meeste uitstraling. Haar handelsmerk is haar lage stemtimbre, maar dat wordt minder uitgespeeld dan in de videoclip. De RTBF heeft ervoor gekozen om het lied te laten eindigen in een soort typische Eurovisie-climax en dat ligt haar minder. Maar na gisteren zijn de reacties weer positiever."

Er is intussen dan ook vanalles aangepast: de belichting is gewijzigd, de visuals uit de clip worden beter geïntegreerd, ze draagt een andere jurk dan gepland, .... Ook volgens Peter Van de Veire, die in Kiev is om commentaar te geven bij het Songfestival voor de live-uitzendingen, gaat het goed met Blanche. "Ik hoor en zie dat er nog altijd een beetje negatief wordt over gedaan. Ze heeft geleerd uit die repetities van vorige week die niet zo goed waren. Ze is behoorlijk verlegen, maar eigenlijk gaat het wel goed en het gaat steeds beter. Gisteravond was een hele fijne repetitie, we gaan winnen." 

Van wit naar zwart: Blanche voelt zich beter in nieuwe jurk

Net als André Vermeulen wijst ook Peter Van de Veire erop dat Blanche amper podiumervaring heeft. "Je moet het vergelijken met een vogeltje dat uit een eitje komt en dat leert vliegen. Ze had eerst een hele lelijke, witte trouwjurk aan. Ze hebben haar nu een andere jurk gegeven, ze hebben haar het podium laten leren kennen. Het is allemaal veel beter geworden. Haar stem is ook beter geworden. Ze kan beter zingen. Ik denk dat het goed wordt."

Blanche voelt zich ook beter in de zwarte jurk. "Ik voel me meer op mijn gemak in deze jurk. Het past beter bij de sfeer van het nummer. Het is pas op het podium, met alle belichting, dat je kan zien hoe het overkomt. We hebben dus gezien dat het met die witte jurk niet werkt."

Uitkijken naar Italië en Portugal

Traditiegetrouw staat het Songfestival garant voor enkele opvallende acts. Zo is er dit jaar Slavko Kalezic, de man uit Montenegro met de lange vlecht (zie video hieronder), een jodelende Roemeen (in de tweede halve finale) en de Italiaan Francesco Gabbani die op het podium vergezeld wordt door een aap. En het is ook uitkijken naar de drie presentatoren, een soort van Romeo's, volgens Van de Veire. Aan het feit dat Rusland hier niet is, wordt geen woord meer vuilgemaakt, benadrukt André Vermeulen.

Behalve Italië (zie video hieronder), dat bijna zeker lijkt van de overwinning, heeft ook Portugal volgens André Vermeulen een zeer sterke kandidaat. Salvador Sobral zingt "Amor pelos dois", een lied dat geschreven is door zijn zus. De zanger werd tijdens de eerste repetities ook vervangen door zijn zus, hij is pas zondag aangekomen omdat hij nog een operatie moest ondergaan. "Hij zou weleens een dark horse kunnen zijn, iemand die van aan de zijlijn een grote bedreiging vormt voor favoriet Italië." Francesco Gabbani treedt voor Italië pas zaterdag aan in de finale. 

België zit vanavond in de eerste halve finale. Blanche treedt als vijfde op, een plek waar ze zich naar eigen zeggen zeer goed bij voelt. Donderdag volgt de tweede halve finale en zaterdag de finale. Om die finale te bereiken, moet Blanche vanavond bij de eerste 10 eindigen. 

"Kiev is veiligste plaats om op dit moment te zitten"

"Er is heel opvallend veel politie en leger in Kiev", zegt Peter Van de Veire. "Ze zijn beducht voor iets wat zou kunnen gebeuren. We zijn gisteren vijf keer gecontroleerd aan de ingang van de zaal. We moesten onze computers tonen en opstarten, en we moesten ook van ons flesje water drinken. Er zaten soldaten in de struiken. Dat is een heel raar gevoel, echt vreemd. Maar de veiligste plaats om op dit moment te zitten in de wereld, is Kiev en het Songfestival."

U kunt de eerste halve finale van het Songfestival vanavond vanaf 21 uur live volgen op Eén. Om 20.36 uur is er al de special "Van Gils & het Songfestival". 

Meest gelezen