Arts Peter Piot is "invloedrijkste Belg in de wereld"

Arts en microbioloog Peter Piot (68) is de "invloedrijkste Belg in de wereld". Althans volgens de lijst van de 50 meest invloedrijke Belgen in de wereld die het tijdschrift Humo liet samenstellen door een aantal topfiguren uit de wetenschappen, het bedrijfsleven, de politiek, de culturele sector en de media. In de top 10 staan ook veel namen uit de culturele sector.
AFP

Nummer 1: Peter Piot

Peter Piot deed baanbrekend onderzoek naar ebola en aids, publiceerde 580 wetenschappelijke artikels en 17 boeken. Hij staat aan het hoofd van UNAIDS en is adjunct-secretaris-generaal van de Verenigde Naties. Daarnaast is hij ook nog directeur van de London School of Hygiene & Tropical Medicine. 

Nummer 2: Eden Hazard

Op nummer 2 in de lijst staat voetballer Eden Hazard (26), de huidige kapitein van de Rode Duivels en speler van Chelsea. 

Nummer 3: Ivo Van Hove

Filip Van Roe © Reporters

Op 3 staat de Belgische theatermaker Ivo Van Hove. Hij werd internationaal al meermaals bekroond. In 2015 regisseerde hij "Lazarus" van David Bowie.

De top 5 wordt vervolledigd door wiskundige Ingrid Daubechies (op nummer 4), die in de VS bekendstaat als een van de grootste nog levende wiskundigen, en computerwetenschapper Pattie Maes (op 5). Zij doet onderzoek naar artificiële intelligentie. 

Veel namen uit culturele sector in top 10

Naast manager Paul Bulcke (voorzitter van de raad van bestuur van Nestlé op nummer 6) wordt de top 10 vervolledigd door grote namen uit de culturele sector. Schilder Luc Tuymans staat op nummer 7, modeontwerper Raf Simons op 8, choreograaf Sidi Larbi Cherkaoui op 9 en muzikant Stromae staat op 10. Modeontwerper Dries Van Noten (op 11) strandt net buiten de top 10.

Koning Filip staat op nummer 30. Premier Charles Michel (MR) staat niet in de lijst. Minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders (MR) wel, hij staat op plaats 37.

De lijst kwam tot stand met hulp van onder anderen VRT-journalisten Michaël Van Droogenbroeck en Ward Verrijcken, Howard Gutman, econoom Geert Noels, Dirk De Wachter, Karel De Gucht, Rik Coolsaet, Alexander De Croo en Tom Lanoye. De volledige lijst vindt u deze week terug in Humo. 

Meest gelezen