Braeckman: "Altijd gedroomd van deze locatie in Venetië, nu gebeurt het"

Zaterdag opent op de Biënnale van Venetië het Belgische paviljoen met werk van Dirk Braeckman. "Ik heb altijd gedroomd van deze locatie om er iets te doen en nu gebeurt het", zegt de kunstenaar. Vlaams minister van Cultuur Sven Gatz (Open VLD) en een persdelegatie reizen vandaag al naar Venetië om het allemaal vanop de eerste rij mee te maken.

Eva Wittocx en Dirk Braeckman werken al meer dan 20 jaar samen en spreken over hun deelname aan de Biënnale van Venetië 2017 in een videofilmpje dat het Museum M in Leuven, waar Eva Wittocx als senior curator werkt, op YouTube heeft gezet (zie hieronder). Dirk Braeckman onthult daarin dat hij altijd al gedroomd heeft van deze locatie om er "iets te doen vanwege de ruimte-indeling, de lichtinval en de schaal". "Ja kijk! En nu gebeurt het", glundert hij in het filmpje.

De Biënnale wordt om de twee jaar in Venetië gehouden sinds 1895, telkens in de zomermaanden van juni tot november. Achtentwintig landen onderhouden op een speciaal stuk grond, de Giardini in het stadsdeel Castello, hun eigen tentoonstellingsgebouw. Het Belgische paviljoen is het oudste van de landenpaviljoenen, daterend van in 1907. Het is sindsdien verschillende keren gerenoveerd. Sinds 1972 wordt het paviljoen afwisselend door de Franstalige en de Vlaamse gemeenschappen ingericht.

In de video geeft Dirk Braeckman aan dat hij op de Biënnale vooral zichzelf wil blijven. "De eerste reflex is, je moet iets speciaals doen. Maar al heel snel heb ik beseft dat ik bij mezelf moet blijven en dat ik gewoon een goede tentoonstelling moet maken. Op het eerste gezicht ziet het er heel rustig uit, maar anderzijds zit er enorm veel energie in."

Het gaat om monumentale analoge foto's die in verschillende grijstinten vaak banale interieurs tonen, maar die door hun soberheid en verstilling een dam opwerpen tegen de miljoenen beelden waarmee we dagelijks worden gebombardeerd. Van Braeckman wordt gezegd dat hij een eigen beeldtaal heeft ontwikkeld die ons ook doet nadenken over de act van het kijken en het statuut van het beeld.

"Authentiek werk met hoge sensualiteit"

"Het experiment van Dirk Braeckman met het proces van de fotografie en de technieken van de donkere kamer geven zijn foto's een uitzonderlijke picturale kwaliteit", zo stelde de jury die Braeckman en Wittocx uit een shortlist van vijf kandidatenduo's selecteerde (oorspronkelijk waren er dertig dossiers ingezonden, nvdr). "Het werk komt heel authentiek over en heeft een hoge sensualiteit. De opstelling in het Belgische paviljoen, dat zich hiervoor perfect leent, versterkt het geheel."

Er zullen in het Belgische paviljoen een twintigtal fotografische werken van "beeldenmaker" Braeckman te zien zijn, allen zwart-witprints op barietpapier, waaronder ook enkele oudere werken om zo voor de bezoekers een context te creëren, waartegen het nieuwe werk kan worden gezien. De meeste nieuwe werken hebben een monumentaal formaat van 180 op 120 centimeter.

In Venetië wordt een half miljoen toeschouwers verwacht. Voor een kunstenaar vormt dat een gigantisch podium om zijn kunst voor een internationaal publiek te tonen. Bij de Belgische kunstenaars die al de eer kregen om op de Biënnale te exposeren waren Vincent Meessen, Berlinde De Bruyckere, Angel Vergara, Jef Geys, Honoré d'O en Luc Tuymans.

Ook Belgen buiten Belgische paviljoen

Ook buiten het Belgische paviljoen zijn er expo's van Belgische artiesten. Jan Fabre heeft een solotentoonstelling in het L'Abbazia di San Gregorio "Glass and bone sculptures 1977-2017". 

Koen Vanmechelen maakte voor het glaskunstproject Glasstress een imposante installatie van 12 meter hoog, "Protected paradise" (zie foto hieronder). 

"Pompidou" op Klara vanuit Venetië

Morgen en overmorgen zijn er live-uitzendingen van "Pompidou" op Klara vanuit het Belgische paviljoen op de Biënnale van Venetië. Morgen praat Chantal Pattyn met Dirk Braeckman en Eva Wittocx. Ook minister van Cultuur Sven Gatz en Frank Demaegd van galerie Zeno X, die het werk van Braeckman vertegenwoordigt, komen langs.

Donderdag zitten Koen Vanmechelen en Jan Fabre in de uitzending. 

Meest gelezen