Brusselse zebrapaden krijgen een regenboogtintje: "Iedereen moet zich hier thuisvoelen"

In het centrum van Brussel zijn enkele zebrapaden overschilderd in de regenboogkleuren. Het is een tijdelijk initiatief naar aanleiding van de Belgian Pride op 20 mei. "Het kan nadien blijven als het in de smaak valt", zegt Brussels schepen voor Openbare Werken Els Ampe (Open VLD) aan VRT Nieuws.

Op 20 mei trekt de Belgian Pride door de straten van de hoofdstad. Om dat -letterlijk- in de verf te zetten, worden 6 zebrapaden in het centrum van de stad geverfd in de regenboogkleuren. "Ik wil ermee aangeven dat iedereen welkom is in Brussel, ook mensen die verliefd worden op iemand van hetzelfde geslacht en transgenders", zegt Ampe. De straten bevinden zich allemaal in de Sint-Jacobswijk, rond de Kolenmarkt waar veel holebicafés zijn gevestigd.

Naast de stad Brussel staan ook verschillende holebi-organisaties mee achter de regenboogzebrapaden. "We zijn blij met dit initiatief", zegt Frank Schoemakers van het Brusselse Regenbooghuis. "Onze gemeenschap vindt het belangrijk om aanwezig te zijn in het straatbeeld en in het dagelijkse leven. De regenboogvlag symboliseert dat ook. Mooi dat die kleur kan geven aan deze kleurrijke Brusselse wijk."

Ook Elio De Bolle, de organisator van de Belgian Pride, is opgetogen met de regenboogzebrapaden, maar hoopt ook dat ze na de Pride kunnen blijven. "Dat zou fantastisch zijn", zegt hij daarover. "Het zou zelfs in heel Brussel of misschien zelfs in heel België kunnen." Dat laatste kan Ampe alvast niet beloven, maar als het in de smaak valt, wil ze overwegen om de zebrakleuren in de wijk wel definitief in die kleuren te laten verven.

Wie met de verkeersveiligheid of de wegcode inzit, mag gerust zijn. Volgens Ampe is er op dat gebied geen enkel probleem. "Het maakt niet uit of je over wit en zwart, of over een regenboogpad oversteekt", zegt de schepen daarover. Bovendien zou het zelfs veiliger kunnen zijn dan een conventioneel zebrapad. "Het springt meteen in het oog. De auto's zullen je zeker zien oversteken."

Meest gelezen