Controle van arbeidsinspectie bij 10-jarig zoontje dat ouders helpt, lokt boze reacties uit

Staatssecretaris voor Bestrijding van de sociale fraude Philippe De Backer (Open VLD) reageert verbolgen op een controleactie van "zijn" sociale inspectie zondag op een Italiaanse Dag in Tongeren. Volgens de inspecteurs was sprake van "kinderarbeid" bij een tienjarig jongetje dat zijn ouders hielp bij het opbouwen van hun stand.
Deze foto uit zijn kindertijd deelde De Backer op Twitter.

De aanleiding voor de commotie is het verhaal in Het Belang van Limburg van een Limburgse garagehouder en verdeler van de Italiaanse merken Fiat en Alfa Romeo. De man had zondag een stand op de jaarlijkse Italiaanse Dag in Tongeren. Daar waren ook inspecteurs van de sociale inspectie aan het werk en die spraken de man aan op het feit dat zijn 10-jarig zoontje aan het helpen was met enkele klusjes.

"Ze vroegen om zijn identiteitskaart, omdat hij een touw aan een paaltje aan het hangen was en enkele flessen in onze koelkast had gelegd. Volgens hen ging het om kinderarbeid. Ik heb meteen gezegd dat het mijn zoon was en dat hij zelf had gevraagd om mee te helpen. Dat is toch logisch bij mannekes van 10 jaar? Die willen helpen", vertelt de man in de krant.

"De letter van de wet is toegepast, niet de geest"

Zelfstandigenorganisatie Unizo is niet te spreken over de controle en heeft het over "pure intimidatie". Ze krijgen bijval van staatssecretaris De Backer. "Dat kinderen occasioneel meehelpen -thuis of in de zaak van hun ouders als er iets speciaal te doen is- is heel normaal. Het is zelfs deel van hun opvoeding. Dergelijke controles zijn geen prioriteit van de sociale inspectiediensten. Het aanpakken van échte kinderarbeid, sociale dumping en zwartwerk zijn dat wel."

De Backer benadrukt dat de sociale inspectiediensten "schitterend werk leveren in de strijd tegen sociale dumping en mensenhandel". "Maar hier is de letter en niet de geest van de wet toegepast", hekelt hij.

Om uitschuivers in de toekomst te vermijden, zet de liberale staatssecretaris in op een charter tussen ondernemers en inspectiediensten. "De werkgevers die ter goeder trouw handelen, worden ontzien. De inspecteurs zullen coachend kunnen optreden om bedrijven te helpen om de - soms complexe - regels toe te passen", aldus nog De Backer. "Investeren in opleidingen voor inspecteurs, en respectvol omgaan met eerlijke ondernemers is een prioriteit van de hervorming van de sociale inspectiediensten. De inspecteurs krijgen duidelijke prioriteiten mee."

Wat mag er wel/niet?

De wet op kinderarbeid uit 1971 bepaalt dat een kind jonger dan 15 jaar geen werk mag uitvoeren tenzij het valt binnen de opvoeding of de opleiding. Kinderen thuis de afwas laten doen of het gras laten afrijden kan wel, want dat past in het domein van de opvoeding. Ook helpen op een schoolfeest of een andere schoolactiviteit is geen probleem.

Daarnaast laat de wet een aantal specifieke uitzonderingen toe, bijvoorbeeld voor kinderen die in een tv-serie acteren of optreden met een dansgroep. Maar dan moet het wel op voorhand aangevraagd worden en moeten er strikte regels gevolgd worden.

Wat niet mag, is jonge kinderen laten werken in pakweg een winkel of een horecazaak. Maar in de praktijk is het onderscheid niet altijd 100 procent helder. Een marktkramer die zijn kinderen op zondag meeneemt naar de markt, zal niet meteen bestraft worden. Een kind dat achter de kassa staat van een nachtwinkel, zal wellicht wel als problematisch gezien worden. Bij vaststellingen van kinderarbeid, riskeert de overtreder een geldboete en een gevangenisstraf.

"Helpen is normaal"

De Backer heeft op twitter ook de hashtag #helpenisnormaal gelanceerd, met een foto uit zijn kindertijd waarop hij helpt op de boerderij van zijn grootouders. Heel wat liberale en andere twitteraars delen op hun beurt ervaringen uit hun kindertijd.

Meest gelezen