Derde arrestatie in terreuronderzoek binnen Duitse leger

De Duitse politie heeft een derde verdachte opgepakt in het terreuronderzoek binnen het Duitse leger. De man, een soldaat, zou hebben geholpen bij het plannen van aanslagen op prominente Duitse politieke figuren om daarna de schuld in de schoenen van vluchtelingen te schuiven. Dat heeft het Openbaar Ministerie in Karlsruhe gemeld. Eerder werden in deze zaak al een soldaat en een student opgepakt.
© Zoonar/A.Hancu - creative.belgaimage.be
Het politiekantoor in het centrum van Kehl (archieffoto).

Volgens een woordvoerster van de federaal procureur werd de 27-jarige Maximilian T. gearresteerd in Kehl, in het zuidwesten van Duitsland. Kehl ligt net over de Frans-Duitse grens, tegenover Straatsburg. Maximilian T. zou gestationeerd geweest zijn in de Frans-Duitse basis Illkirch, eveneens in de buurt van Straatsburg, net als de eerste opgepakte soldaat, Franco A.

Het schandaal brak twee weken geleden los, toen officier Franco A. en student Mathias F. gearresteerd werden. De mannen worden ervan verdacht dat zij plannen hadden om politici die in hun ogen te laks waren tegenover asielzoekers, te vermoorden. Op een lijst die gevonden is, staan onder meer de gewezen president Joachim Gauck en de SPD-minister van Justitie Heiko Maas.

Uit onderzoek is gebleken dat de 28-jarige Franco A. al jaren aanhanger is van ultra-nationalistische en xenofobe ideeën. Eind december 2015 had hij zich onder een valse naam in het vluchtelingencentrum van Giessen, in de deelstaat Hessen, opgegeven als Syrische oorlogsvluchteling. Begin 2016 deed hij in de Beierse stad Zirndorf een asielaanvraag. Hij kreeg een onderkomen en een vergoeding. Het was de bedoeling om de schuld voor een "radicaal islamitische terreurdaad" op die manier in de schoenen te schuiven van een erkende vluchteling, en zo veel opzien te baren en een gevoel van onveiligheid te creëren.

De mannen kochten in Oostenrijk ook een pistool dat ze verstopten in een toilet voor gehandicapten op de luchthaven van Wenen. Daar werd het wapen gevonden door de Oostenrijkse politie.

De militair die nu gearresteerd is, heeft volgens het gerecht Franco A. ingedekt bij zijn oversten in verband met verschillende afwezigheden, die veroorzaakt werden doordat hij persoonlijk zijn steun als asielzoeker ging afhalen. 

Meest gelezen