Gedelegeerd bestuurder transportbedrijf Jost in de cel

Roland Jost, de gedelegeerd bestuurder van transportbedrijf Jost, is aangehouden op verdenking van onder meer sociale fraude en mensenhandel. Gisteren vielen speurders binnen bij een twintigtal vestigingen van het transportbedrijf in binnen- en buitenland, in een groot internationaal onderzoek naar sociale fraude. Er werden vier mensen opgepakt, drie van hen zijn nu aangehouden: de gedelegeerd bestuurder en twee andere toplui.

Speurders vielen gisterenochtend binnen bij een twintigtal vestigingen van het transportbedrijf Jost in een groot onderzoek naar sociale fraude. Het federaal parket verdenkt er het transportbedrijf van in ons land tussen 2014 en 2016 miljoenen euro’s aan sociale zekerheidsbijdragen te hebben ontdoken. Er zou ook sprake zijn van mensenhandel. "Het gaat om ernstige en georganiseerde sociale fraude", reageert het federaal parket.

Bij de huiszoekingen werden vier mensen meegenomen voor verhoor. De onderzoeksrechter heeft drie ven hen aangehouden, één iemand is vrij onder voorwaarden. Ze worden verdacht van onder meer mensenhandel, witwassen, schriftvervalsing, sociale fraude en het leiden van een criminele organisatie. Het gaat om Roland Jost, de gedelegeerd bestuurder van de groep en drie andere toplui.

Sociale fraude

Het bedrijf zou nepvennootschappen in Roemenië en Slovakije hebben opgericht om zo meer dan 1.100 chauffeurs uit die landen in ons land te laten werken en zo te ontsnappen aan de sociale zekerheidsbijdragen. Ook in Luxemburg zou Jost een dergelijke constructie hebben opgezet: Belgische werknemers werden frauduleus aangegeven aan de Luxemburgse sociale zekerheid. De omvang van de sociale fraude wordt geschat op 55 miljoen euro. Daarnaast vermoedt het federaal parket dat er sprake is van mensenhandel. De Roemeense arbeiders zouden recht hebben op een veel hoger loon dan wat ze effectief kregen en moesten bijzonder lange dagen werken. Bovendien moesten ze weken aan een stuk in hun vrachtwagen wonen.

De directie van Jost belooft mee te werken met het gerecht en wijst op het vermoeden van onschuld.

Meest gelezen